Krónika

Egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek és a sarki jég is

Az idei lehet az ötödik vagy hatodik legmelegebb év, amióta feljegyzések készülnek, az elmúlt nyolcéves ciklus pedig egyértelműen a legmelegebb. A Meteorológiai Világszervezet megkongatta a vészharangot.

Egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek és a sarki jég is
A gleccserek visszahúzódnak, a fagyott talaj pedig egyre inkább felenged
Fotó: AFP/Biosphoto/Juan-Carlos Muno

Az utóbbi nyolc év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, a klímaváltozás még drámaibb és halálosabb hatásait vonva magával – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) közzétett globális klímajelentésében.

Az MTI tudósítása szerint a WMO-nál úgy látják, a tengerszint növekedése egyre gyorsul, ahogy az Alpok gleccsereinek olvadása is minden korábbi rekordot megdöntött 2022-ben, emellett pusztító áradások, hőhullámok és aszályok jellemezték az idei évet. Az ENSZ szakosított szervezete újfent felhívta a figyelmet arra, hogy „alig elérhető távolságba került” a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozása az iparosodás előtti szinthez képest, ami a párizsi klímavédelmi megállapodás legambiciózusabb célkitűzése volt.

A WMO becslése szerint 2022-ben az átlagos hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-től 1900-ig tartó időszak értékeit. Ez pedig azt jelenti, hogy az idei az ötödik vagy hatodik legmelegebb esztendő lesz a feljegyzések kezdete óta, az utóbbi nyolc év pedig a legmelegebb időszak.

A helyzet drámaiságáról sokat mond, hogy a jégtakaró vastagsága átlagosan három-négy méterrel csökkent az Alpokban, ami lényegesen nagyobb olvadás a korábbi rekordnak számító, 2003-as évhez képest. Svájcban 2021 óta hat százalékkal csökkent a gleccserek volumene, és első ízben a feljegyzések óta nem maradt meg a hó nyáron, így újabb jégréteg sem képződhetett. 2001-től egyébként több mint harmadával csökkentek a svájci gleccserek.

A WMO szerint mindemellett 1993 óta megduplázódott a tengerszint emelkedésének üteme, amit részben a jég olvadása is elősegített. Csak 2020 januárjától a tengerszint mintegy tíz milliméterrel emelkedett az idei rekordszintre. Az óceánok hőmérséklete tavaly ért el csúcsértéket, miközben az északi-sarki jégsapka mérete is a feljegyzések óta legkisebb szintre zsugorodott februárban. 

Az utóbbi négy év átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiségei aszályt és ezzel élelmezési válságot idéztek elő Kelet-Afrikában, miközben rekordokat döngető esőzések pusztító árvizeket fakasztottak Pakisztánban. Kínában és Európában, ideértve Nagy-Britanniát is, pedig hőhullámok, aszályok és erdőtüzek pusztítottak.

A WMO felhívta a figyelmet arra, hogy 2021-ben rekordszinteket ért el, 2022-ben pedig tovább emelkedik a megfigyelések szerint az üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid kibocsátása.

Kapcsolódó írásaink