Krónika

Évente akár tizenkétszer is eshet sáros eső hazánkban a szaharai porral telített légtömegekből

A klímaváltozás okozza

A Frontiers In Earth Science tudományos folyóiratban megjelent hat magyar kutató közös, új tanulmánya a szaharai por közép-európai lerakódását vizsgálta. A kutatás szerint évente akár 10–12-szer is elérik hazánkat a szaharai porral telített légtömegek.

Évente akár tizenkétszer is eshet sáros eső hazánkban a szaharai porral telített légtömegekből
Déli áramlások szállítják a sivatag homokját
Fotó: AFP/Stephane Frances

Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a jelenség nem újkeletű a Kárpát-medencében: a nyolcvanas évek óta több mint 200 szaharaipor-viharos eseményt rögzítettek. Alapvetően természetes folyamatról van szó, a Szahara nagyjából ötmillió évvel ezelőtt kezdett kialakulni, azóta fújják belőle a szelek a port jó messzire.

A kutatók konklúziója szerint a klímaváltozás okolható azért, hogy az utóbbi években gyakoribbak és intenzívebbek a „szaharaipor-kimosásos események” (azaz a sáros esők). A globális felmelegedés az utóbbi 10–15 évben vált számottevővé, a mérsékelt övi ciklontevékenységért felelős magas légköri mozgások fokozódó kilengése a sarkok melegedésének köszönhető.  Így az Európába port szállító szaharai szélviharok kialakulásáért felelős időjárási helyzetek egyre gyakoribbak.

Kapcsolódó írásaink