Krónika

A pápa az atomfegyverek bevetésének elhárítására szólította fel a világ vezetőit

Egy Ukrajnával kapcsolatos atomháború veszélyének elhárítására szólította fel a világ vezetőit a pápa kedden a római Colosseumban.

A pápa az atomfegyverek bevetésének elhárítására szólította fel a világ vezetőit
Ferenc pápa egy konferenciát is javasolt a tárgyalások után, amelyre az ukrán és orosz fél mellett az Egyesült Államok és az európai országok képviselői is hivatalosak lennének
Fotó: AFP/Alberto PIZZOLI

Ferenc pápa, aki az olaszországi Szent Egyed Közösség pacifista és jótékonysági szervezet által szervezett háromnapos felekezetközi béketanácskozás záróünnepségén elnökölt, a hatvan évvel ezelőtti kubai rakétaválsághoz hasonlította a jelenlegi nemzetközi helyzetet.

A mintegy háromezer jelenlévőhöz intézett beszédében, amelyet különböző vallási szervezetek külön imája előzött meg, az atomfegyverek esetleges ukrajnai bevetésére utalva Ferenc pápa kijelentette: „Ma ismét fenyeget bennünket valami, amitől rettegtünk, és amiről soha többé nem akartunk hallani: az atomfegyverek bevetése, amelyeket Hirosima és Nagaszaki után is továbbra is bűnös módon gyártottak és teszteltek.”

A katolikus egyházfő emlékeztetett arra, hogyan intézett 1962. október 25-én, a kubai rakétaválság csúcspontján XXIII. János pápa rádióüzenetet a világ vezetőihöz, amelyben felszólította őket arra. hogy vezessék vissza a világot a szakadék széléről.

„Ma súlyosan megerőszakolják, támadják és eltapossák a békét, és mindezt Európában, ugyanazon a földrészen, amely a múlt században elszenvedte a második világháború borzalmait” – mondta Ferenc pápa.

Az ókori Colosseummal szemben álló emelvényen a pápa mellett ott ült a magyar származású, 91 éves Bruck Edith író, költő, Olaszországban élő holokauszttúlélő.

„Szomorú, hogy a háborúkban azóta is folyik a vérontás, és szegényebbé tették a bolygónkat. A jelenlegi helyzet különösen drámai” – hangsúlyozta az egyházfő.

A tanácskozás zárórendezvényén keresztények, zsidók, muszlimok, szikhek, buddhisták és más vallások képviselői vettek részt. A találkozó záródokumentumát, amely felszólít az atomfegyverek gyártásának a betiltására, egy szíriai menekült olvasta fel.

A Róma egyik elővárosában tartott konferencia megnyitóján vasárnap részt vett Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő is.

A tanácskozás, amelyet 1986 óta minden évben megszerveznek a világ politikai és vallási vezetőinek a részvételével, a különböző vallások képviselőinek közös békefelhívásával zárult.

Az 1968-ban alapított Szent Egyed Közösség több mint hetven országban van jelen, és rendkívül aktív a szegények, valamint a bevándorlók és menekültek megsegítésében.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom