Krónika

Elon Musk ügyleteinek felülvizsgálatát fontolgatja Amerika

Az Egyesült Államok kormányának több magasrangú tisztségviselője is felülvizsgálná Elon Musk ügyleteit, beleértve a Twitter tervezett megvételét és a SpaceX Starlink műholdas hálózatát is – értesült pénteken a gazdasági hírekre szakosodott Bloomberg hírügynökség.

Elon Musk ügyleteinek felülvizsgálatát fontolgatja Amerika
Elon Musk idén áprilisban írt alá a szerződést arról, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolja a San Franciscó-i székhelyű médiavállalatot
Fotó: AFP/Odd ANDERSEN

A Bloomberg információi szerint a tárgyalások még kezdeti fázisban vannak. Egyelőre azt vizsgálják, milyen eszközei lehetnek a kormánynak Musk vállalkozásainak felülvizsgálatára.

Az egyik ilyen lehetőség a kormány külföldi beruházásokat felügyelő bizottsága (CFIUS) lenne, amely az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma alá tartozik.

Musk 44 milliárdos (18 300 milliárd forint) ajánlata a Twitter megvásárlására ugyanis lehetővé tenné, hogy a CFIUS vizsgálatot indítson. Musk konzorciumának több külföldi befektető is tagja, köztük például a milliárdos Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Aziz Ál Szaúd szaúdi herceg, vagy ide tartozik a Binance kriptovaluta-tőzsde is, amely Sanghajban működik.

Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a CFIUS nem nyilatkozik arról, hogy mely tranzakciókat vizsgálhat.

A befolyásos, dél-afrikai származású üzletember nemrégiben „megoldási tervvel” állt elő a Twitteren az ukrajnai konfliktusra, amellyel ukrán politikusokat is magára haragított, majd bejelentette, hogy a SpaceX nem képes a végtelenségig finanszírozni a Starlink műholdas internetszolgáltatás ukrajnai működését. Később aztán visszavonta kijelentését, s közölte, hogy tovább finanszírozza a szolgáltatás működtetését az Oroszország által megtámadott országban.

Májusban Musk még el akart állni a Twitter megvásárlásától, ami miatt a Twitter bírósághoz fordult. A hónap elején a milliárdos ugyanakkor bejelentette, hogy az eredeti feltételekhez igazodva mégis kitart a mikroblog közösségi oldalt működtető vállalat megvétele mellett.

Kapcsolódó írásaink