Krónika

Három ország túl drágának találta

Három ország visszalépett a költségek miatt az Eurovíziós Dalfesztiváltól

Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró műsorszolgáltatói bejelentették, hogy nem vesznek részt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon a megemelt nevezési díj miatt.

Három ország túl drágának találta
Liverpoolban rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált
Fotó: Eurovisionfun

A dalversenyt szervező Műsorszolgáltatók Európai Szövetsége (EBU) csütörtökön hozta nyilvánosságra a verseny 37 résztvevőjének listáját. Azt nem közölték, hogy az egyes országok műsorszolgáltatói mennyit fizetnek a nevezésért, a BBC News beszámolója szerint azonban az összes résztvevő költsége általában mintegy ötmillió font (2,3 milliárd forint) körüli összegre rúg, a rendező országnak pedig további költségei is vannak.

Az előző dalfesztivált Ukrajna nyerte, Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró nem jutott tovább a verseny elődöntőjéből.
Az Ukrajnában dúló háború miatt a második helyezett Nagy-Britannia vette át a házigazda szerepét, és Liverpoolt választották a dalfesztivál megrendezésére, részben azért, mert Ukrajnát állította a pályázata középpontjába.
Oroszország korábban a rendezvény jelentős finanszírozója volt, de az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárták a dalfesztiválról. Emiatt azonban megnőttek a résztvevők költségei.

A szervezők a BBC Newsnak hangsúlyozták, hogy az EBU megpróbálja a résztvevők költségeit megfizethető szinten tartani.
 

Kapcsolódó írásaink