Kultúra

Liverpoolban rendezik jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált

Liverpoolban rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált – jelentette be pénteken Graham Norton színész és műsorvezető a BBC One Show nevű műsorában.

Liverpoolban rendezik jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált
Liverpoolban rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált
Fotó: Eurovisionfun

A dátumot május 13-ára tűzték ki. Korábban helyszínként a skóciai Glasgow is szóba került.
Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) már júliusban bejelentette, hogy Nagy-Britannia veszi át az Eurovíziós Dalfesztivál idei győztesétől, Ukrajnától a zenei verseny jövő évi rendezését az ukrajnai háború miatt. Csak a fesztiválnak otthont adó városról nem született eddig döntés.

A 2022-es dalfesztivált májusban az olaszországi Torinóban az ukrán Kalus zenekar nyerte Sztefania című számával, a második helyezést a Nagy-Britanniát képviselő Sam Ryder szerezte meg.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször előfordult, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Liverpoolban ugyanakkor első ízben rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált. A kikötővárosban gyülekező rajongók a BBC bejelentése hallatára üdvrivalgásban törtek ki.

A BBC arra számít, hogy világszerte mintegy 160 millió néző fogja nyomon követni a neves zenei versenyt.

Kapcsolódó írásaink