Krónika

Ausztriában ismét emelkedett a vagyon elleni bűncselekmények száma

A világjárvány első két évében jelentősen csökkent a bejelentett bűncselekmények száma Ausztriában, idén azonban már fordulat következett be, és egyértelmű növekedés figyelhető meg a vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül a járműlopások számában – közölte szombaton az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal (BK) igazgatója, Andreas Holzer.

Ausztriában ismét emelkedett a vagyon elleni bűncselekmények száma
Rendőrautó a bécsi Stephansplatznál
Fotó: AFP/APA/Hans Punz

Elmondása szerint a lakásbetörések száma 25–43 százalékkal nőtt az év eleje óta eltelt időszakban a tavalyihoz képest. „Közeledünk a világjárvány előtti szinthez" – fogalmazott.

Tavaly 108 613 vagyon elleni bűncselekményt jelentettek be, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Öt évvel korábban, 2016-ban kétszer ennyi, 224 555 ilyen bűncselekmény történt.

A számítógépes bűnözés évek óta nagy gondot jelent a szövetségi bűnügyi hivatalnak. „Itt igazi problémával állunk szemben" - mondta Holzer. A világjárvány az élet számos területét áthelyezte az internetre, a bűnözők gyorsan alkalmazkodtak, a bővülő digitalizáció miatt pedig kiterjedt a működési területük is.

A BK igazgatója szerint szinte minden héten vannak új csalások. A kis- és középvállalatok is egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők áldozataivá, például a zsarolóvírusok által. Sok vállalat és magánszemély nem rendelkezik megfelelő informatikai felkészültséggel, de alkalmazott biztonsági intézkedéseik is túl gyengék. Holzer a kiberbűnözés fokozódó növekedésére számít.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom