Krónika

Ezrek vonultak utcára Pakisztánban az iskolabuszokat ért támadások ellen tiltakozva

Ezrek vonultak utcára Pakisztánban kedden a kormány tétlensége ellen tiltakozva, miután ismeretlen elkövetők hétfőn két helyszínen is iskolabuszban utazó gyermekekre lőttek rá az ország északi részén.

Ezrek vonultak utcára Pakisztánban az iskolabuszokat ért támadások ellen tiltakozva
A tömegek az elég a terrorizmusból és elég a vérontásból jelszavakat skandálva, fehér zászlókat lengetve tiltakoztak
Fotó: AFP

A legnagyobb tömeg Szvát városában, a hétfői támadások helyszínén gyűlt össze.

A városban történt első támadásban egy 10 év körüli fiú sebesült meg, a sofőr pedig életét vesztette. A motoros elkövetők valamivel később Szvát külvárosában csaptak le egy másik buszra, amelyen legalább három gyermek sebesült meg.

A főként magániskolás diákokból és egyetemi hallgatókból álló tömegek az „Elég a terrorizmusból” és „Elég a vérontásból” jelszavakat skandálva, fehér zászlókat lengetve tiltakoztak a pakisztáni kormány és a katonaság tétlensége ellen.

A térséget 2007 és 2009 között a pakisztáni tálibok uralták, és bár az afganisztáni tálibok hatalomra kerülése óta a pakisztáni vezetés megerősítette az északi régió védelmét, a tüntetők szerint az elmúlt hónapokban érezhetően megnövekedett a tálibok erőszakos, hatalomátvételre irányuló próbálkozásainak száma. A tiltakozók bírálják, hogy a kormány annak ellenére sem lép fel határozottan a tálibok ellen, hogy a helyi kormányerők az elmúlt évben többször is tűzharcba keveredtek a szélsőséges csoporttal.

A hétfői támadásokért eddig egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Vasárnap volt a 10. évfordulója annak, hogy a tálibok – a hétfőihez nagyon hasonló szituációban, ugyancsak Szvátban – rátámadtak az akkor tizenéves szunnita muzulmán lányra, a ma angliai emigrációban élő Malala Juszufzaira, aki 2014-ben elnyerte a Nobel-békedíjat, amiért kiállt a gyermekek és fiatalok elnyomása ellen és az oktatáshoz való alapvető jog mellett.

Kapcsolódó írásaink