Krónika

Egy hamis banki linkkel próbálják becsapni az embereket

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.

    

Egy hamis banki linkkel próbálják becsapni az embereket
A hazai bankok is felhívták a figyelmet az internetes adathalászatra
Fotó: otpbank.hu

Az ORFK azt közölte: a csalók módszere az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt terméket átvenni, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást.

Amikor az eladó a linket megnyitja, a vevő adatait, illetve egy „fizetés elfogadása” vagy „pénzeszköz átvétele” feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd egy annak az internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut.

Ha ezen a hamis honlapon megadja például a felhasználó nevét, jelszavát vagy SMS-kódját, a csalók szerzik meg azokat, amelyekkel jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek – jelezték.

Az ORFK azt hangsúlyozta, hogy aki hirdetőként ilyen linket kap, az arra ne kattintson, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben.

Kapcsolódó írásaink