Krónika

Elsüllyedt egy kínaiakat szállító hajó Kambodzsa partjainál, 21 ember eltűnt, egy meghalt

Elsüllyedt egy kínaiakat szállító hajó Kambodzsa partjainál, egy ember meghalt, 21-en eltűntek – közölte pénteken Preah Szihanuk tartomány szóvivője.

A Kínából a délnyugat-kambodzsai Szihanukvárosba tartó hajó csütörtök este borult fel a tengeren, 41 kínai állampolgárral a fedélzetén. A szóvivő közlése szerint 19 embert sikeresen kimentettek, egy nőnek viszont már csak a holttestét sikerült kiemelniük a tengerből. A túlélők kihallgatása megkezdődött, az eltűnt 21 utast még keresik.

A tartományi rendőrfőnök az egyik túlélő kihallgatása után azt mondta: a 41 utas szeptember 11-e óta volt úton, és az elsüllyedt hajóra csak egy héttel ezelőtt szálltak át egy kétfős kambodzsai legénység segítségével. A kambodzsaiakat a baleset után egy helyi halászhajó mentette ki, és partot érésük után a vizsgálat érdekében letartóztatták őket.

A korábban csak csendes halászfaluként ismert kambodzsai Szihanukváros az utóbbi években az odaáramló kínai befektetéseknek köszönhetően jelentős mértékben fejlődött, és egyebek mellett kaszinók egész sorát nyitották meg ott. Az így kialakult idegenforgalmi központ azonban a jó kereseti lehetőség miatt az illegális foglalkoztatás, az emberkereskedelem és a feketegazdaság egyik központja lett a délkelet-ázsiai régióban. Szeptember elején átfogó rendőrségi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a városban, amelynek során 140 illegálisan foglalkoztatott külföldi állampolgárt találtak, köztük 130 kínait.

Több tanúvallomás mutat arra, hogy a most szerencsétlenül járt kínaiak is embercsempészek áldozatai voltak, és feketén kellett volna dolgozniuk a városban.

A kínai külügyminisztérium közölte, hogy szoros kapcsolatban áll a kambodzsai hatóságokkal az ügyben, és elvárja, hogy mindent megtegyenek az eltűntek keresése és a baleset körülményeinek felderítése érdekében.

Az utóbbi években a kambodzsai hatóságoknak számos alkalommal kellett eljárniuk emberkereskedelem, erőszakkal való munkára kényszerítés, illetve illegális árukereskedelem miatt. Augusztusban például 40 vietnami vendégmunkás szökött meg Szihanukvárosból úgy, hogy egy határ menti folyót átúszva jutottak vietnami földre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom