Krónika

Életfogytiglant kapott a Riverdale színésze anyja meggyilkolásáért

Ryan Grantham kanadai színészt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát édesanyja, Barbara Waite 2020-as meggyilkolásában a Brit Columbia tartomány Legfelsőbb Bíróságán. A színész neve a tragédiát megelőzően a Riverdale című tinidrámából lehetett ismerős, ahol Jeffery Augustine-t alakította, de szerepelt a szintén Kanadában forgatott Odaát (Supernatural) című sorozatban is még gyerekként.

Életfogytiglant kapott a Riverdale színésze anyja meggyilkolásáért
Az akkor még aktív színész, Ryan Grantham 2013-as portréja
Fotó: Andrew Chin/Getty Images

Grantham a bíróságon beismerte tettét. A gyilkosság után a férfi Go-Pro kamerájával videóra vette édesanyja holtestét, miközben azt ismételgette: „Hátulról fejbe lőttem. Az azt követő pillanatokban tudhatta, hogy én voltam.”

A tette után a színész órákon át sört ivott és marihuánát szívott, majd egy autóba pakolt három lőfegyvert a hozzá tartozó lőszerekkel együtt, valamint 12 általa készített Molotov-koktélt, és útnak indult Trudeau miniszterelnök Rideau Cottage-i rezidenciájához.

Grantham mintegy 200 kilométert vezetett, ezután visszafordult, és egy vancouveri rendőrkapitányságra hajtott, ahol egy rendőrnek azt mondta: „Megöltem az anyámat.” A bíróság azonban kiemelte, hogy visszafordulása előtt – a rendelkezésre álló információk alapján – Grantham fontolóra vette egy tömeges erőszakos cselekmény elkövetésének lehetőségét is. Ennek helyszíne a tervek szerint vagy a vancouveri Lions Gate híd vagy a Simon Fraser Egyetem lett volna, ahol a színész tanult.

Az egykori színész az elmúlt két és fél évet őrizetben töltötte a rendőrség közlése szerint, ami alatt egy mentális egészségügyi programban vett részt.

Életfogytiglani büntetése első 14 évében Grantham nem jogosult feltételes szabadlábra helyezésre.

Kapcsolódó írásaink