Krónika

Új buszsáv nyílik szeptember 1-jén Dunaharasztiban

A Volánbusz – vonatpótlóként is funkcionáló – járművei gyorsabban haladhatnak a főváros felé a reggeli csúcsforgalomban

Az 51-es főútnak a Némedi úttól délre eső szakaszán készült el az új útszakasz.

Új buszsáv nyílik szeptember 1-jén Dunaharasztiban
Gyorsabb lesz a közlekedés a Volábusz jártaival
Fotó: mh

Új buszsáv nyílik szeptember 1-jén Dunaharasztiban, az 51-es főútnak a Némedi úttól délre eső szakaszán, hogy a Volánbusz – vonatpótlóként is funkcionáló – buszai gyorsabban haladhassanak a főváros felé a reggeli csúcsforgalomban – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára. A Budapest–Kunszentmiklós–Kelebia vasúti beruházás miatti buszpótlás első hónapjainak tapasztalatai alapján született meg a döntés arról arról, hogy itt be kell avatkozni, mivel a pótlóbuszok menetideje 30–60 perccel volt több, mint a vonatoké. Az új buszsávval a központi régió országos kezelésű főútjainak első buszsávja jön létre, és az egész országban az első olyan, ahol országos közúton vezetünk buszsávot a korábbi forgalmi irányt megfordítva.

A buszsáv kiépítése előtt a főútnak ezen a részén 2x2 sáv volt, a buszsáv az egyik korábbi déli, tehát a fővárostól nézve kifelé vezető sávot foglalja el, így a legfontosabb, északi irányban nem csökken a közúti forgalom többi szereplője (magánautók, teherjárművek) számára rendelkezésre álló kapacitás.

A Budapest–Kunszentmiklós–Kelebia vasútvonal újjáépítése és fejlesztése idején – még két-három évig – nem járnak a személyszállító vonatok, így az elővárosi forgalom pótlása is a sűrűbben járó Volánbusz-járatokra hárul. A buszsáv kialakítása egyelőre erre az időszakra szól mostantól, azaz az iskolai oktatás elindulásától.

Az 51-es eredeti kialakításában a 2x2 sáv irányonkénti szét volt választva, így a buszsáv különleges – országos főúton nálunk újdonságnak számító – módon épült: a szembemenő útpályán kapott helyet.

A buszok Budapest felé a Némedi útra, majd onnan a Jedlik Ányos útra fordulva folytatják útjukat, ez utóbbin is lesz egy rövid buszsáv a Csonka János és Gábor Áron utcák között, így a buszok itt is ki tudják kerülni a dugót, majd a Gábor Áron utcán jutnak vissza az 51-es főútra, az ottani körforgalomba. Fontos látni, hogy az igazi szűk keresztmetszet ez a körforgalom, ezért a buszsávok miatt nem éri hátrány a többi közlekedőt sem, a buszsávok előtti helyzetben a Jedlik Ányos úton szökőutat keresők valójában ugyanabba a szűk keresztmetszetbe érkeztek, csak annyi a változás, hogy az autóbuszok most részben ki tudják kerülni a dugót, meg tudják előzni a kocsisort.

Kapcsolódó írásaink