Krónika

Gluténmentes tésztát gyártanak a rabok

A fogvatartottak végigkísérik a teljes gyártási folyamatot

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztaüzeme gluténmentes üzemegységének elindításával, illetve a Pasta Schönfeld márkanév megalkotásával a speciális piaci igények kielégítését tűzte ki céljául.

Gluténmentes tésztát gyártanak a rabok
Különböző formájú gluténmentes tésztát gyártanak az elítéltek
Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több száz elítéltet foglalkoztat, és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát termeszt, és több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoz. Az állatokat a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el.

Az elítéltek végzik az állatok teljes körű gondozását, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

A fogvatartottak minden munkafolyamatban részt veszenek
A fogvatartottak minden munkafolyamatban részt vesznek
Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Az új, 78 négyzetméteres üzemegységben a fogvatartottak jó minőségű alapanyagokból több fajtájú (cső, orsó, szarvacska, szélesmetélt, cérnametélt és fodros nagykocka), egyenként 250 grammos kiszerelésű gluténmentes tésztát állítanak elő.

A fogvatartottak az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig valamennyi munkafázisban részt vesznek. Végigkísérik a teljes gyártási folyamatot, vagyis a lisztkeverék összeállításában, a gépek és szárítókamrák feltöltésében, a csomagolóanyag hegesztésében és a címkék szegecselésében. A cég tésztagyára amellett, hogy saját tésztával növeli a börtönök önellátási kapacitását, az aktuális piaci igényekhez igazodva is állít elő termékeket.

Kapcsolódó írásaink