Krónika

Szenzációs dinoszauruszleletet találtak Texasban

Több mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak egy kiszáradóban lévő folyó medrében Texasban, az amerikai állam dinoszauruszokról elnevezett nemzeti parkjában.

Szenzációs dinoszauruszleletet találtak Texasban
Több mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak
Fotó: AFP/Dinosaur Valley State Park

A Dinoszaurusz-völgyi Állami Park (Dinosaur Valley State Park) közleménye szerint a súlyos aszály nyomán a szárazra került folyómeder több pontján is találtak a földtörténeti őskorból, körülbelül 113 millió évvel ezelőttről származó nyomokat. Ezek közül több is a Sauroposeidonhoz tartozik, egy élőlényhez, amelynek a magassága nagyjából 18 méter lehetett, súlya pedig 44 tonna - nyilatkozott a park szóvivője a CNN televíziónak.

Ezenkívül sok lábnyomot találtak az Acrocanthosaurustól is, amelynek kifejlett példányai „csak" 4,5–5 méter magasak voltak, súlyuk pedig „csupán" 7 tonnát nyomott.

Az idei nyáron tapasztalt rendkívüli aszály a Texas állam középső részén, Dallas közelében található nemzeti parkon is rajta hagyta nyomait, folyója egy szakaszon teljesen kiszáradt, ami ugyanakkor lehetővé tette a felfedezést.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat  adatai szerint múlt héten az Egyesült Államok déli részén fekvő állam területének 60 százalékát érintette az aszály két legsúlyosabb kategóriája.

Kapcsolódó írásaink