Krónika

Fellebbezett a Ryanair a bírság ellen

Uniós bírósághoz fordulnak a 300 milliós büntetés miatt

A magyarországi különadó nem annyira példa nélküli, mint ahogy azt a Ryanair állítja. Ugyanis Európa kormányainak több mint fele vetett már ki különadót a légitársaságokra 

Fellebbezett a Ryanair a bírság ellen
Perre viszi büntetését a Ryanair
Fotó: MH

Beadta a fellebbezést a Ryanair a döntés ellen, amely szerint 300 milliós pénzbírságot kellene befizetniük Magyarországon.

A légitársaság ellen még a nyár elején indult eljárás amiatt, hogy az extraprofitra vonatkozó különadó-szabályozás életbe lépése után megemelték az áraikat. Augusztus 8-án az ügyben eljáró szerv 300 millió forintos bírságot rótt ki a légitársaságra.

A fellebbezésre harminc napja volt a légitársaságnak (a vállalat már korábban jelezte, hogy ezt megteszi). A Reuters tudósítása szerint a Ryanair szerdán közölte: az uniós bíróságon megfellebbezték a pénzbüntetést.

Michael O’Leary, a Ryanair ügyvezetője a  cég közleménye szerint úgy fogalmazott: az uniós jog garantálja a légitársaságoknak azt a szabadságot, hogy bármikor módosítsák az áraikat – és ez szerintük a mostani különadó esetében sincs másképp. 

A vezérigazgató megismételte azt a korábbi kijelentését is, amely szerint a veszteséges iparágra kivetett magyar különadó értelmetlen, és csak azt eredményezi, hogy a Magyarországra és Magyarországról való utazás drágább, kevésbé versenyképes lesz, mint ha más Közép-Európai repterekre mennének az emberek. 

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a magyarországi különadó nem annyira példa nélküli, mint ahogy azt a Ryanair állítja. Ugyanis Európa kormányainak több mint fele vetett már ki különadót a légitársaságokra azután, hogy 2022-ben ismét elkezdett fellendülni a légi közlekedés. 

Kapcsolódó írásaink

Vége az olcsó repjegyeknek

ĀA kormánnyal hadakozó Ryanair vezér Michael O'Leary elismerte, a növekvő üzemanyag árak miatt fenntarthatatlan a 10 euros jegyár