Krónika

Megteltek a szállodák az augusztus 20-i hétvégére

Visszatértek már hazánkba a külföldi turisták is

A szakemberek szerint a nyár utolsó hétvégéjét is sokan használják majd ki országszerte.

Megteltek a szállodák az augusztus 20-i hétvégére
Nem panaszkodhatnak a szállodások, kiemelkedő volt a hétvégi forgalom
Fotó: MH

A rossz idő ellenére országszerte megteltek a szállodák az augusztus 20-i hétvégére. A szállásadók többsége egész évben erős forgalmat tapasztalt, és a vendéglátóhelyeken is hasonló a helyzet. Szakemberek szerint a nyár utolsó hétvégéjét is sokan használják majd ki.

Sok helyütt – így a pécsi Hotel Therapiában – például már hetekkel az ünnep előtt sem lehetett szobát kapni. Kollár Lajos, a gyógyszálló tulajdonosa a köztelevíziónak azt mondta: nemcsak a mostani hétvége, az egész éves forgalom is várakozáson felüli.

„Azt gondolom, hogy az idei turistaforgalom az nagyon jól sikerült, hiszen március óta mai napig olyan hetvenöt-nyolcvanöt százalék közötti telítettséggel működünk” – mondta a hoteltulajdonos.

Ezrével vonzotta a turistákat a debreceni virágkarnevál is. Volt, aki csaknem 1200 kilométert utazott azért, hogy megnézze a színpompás forgatagot, és itt találkozzon újra barátaival. Az egyik debreceni hotelnek mind a 91 szobája megtelt. A tulajdonos azt mondta, még a karneváli hét utolsó napjaiban is jöttek volna új vendégek.

„Azt is tapasztaltuk, hogy egész héten, még 20-án is folyamatosan érdeklődések, sokkal-sokkal több szobát el tudtunk volna adni” – közölte Szerdi Zsuzsanna, a Hotel Lycium Debrecen igazgatója.

Egyre több külföldi turistát is vonzanak az ünnepi programok. „Ha részt vesznek a rendezvényeken, akkor elégedetten távoznak, a belföldi vendégforgalom pedig jelentősen növekszik, hiszen a legkisebb településekről is sokan érkeznek ezen a napon és az ezt követő napokban Budapestre” – magyarázta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

Az elmúlt évek covidlezárásai után idén erős évre számíthat a magyar turisztikai szektor. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató legutóbbi adatai szerint nagy számban tértek vissza a külföldi turisták is, már több mint negyven százalékban ők foglalnak szállást.

Kapcsolódó írásaink