Krónika

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, pénteken Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) ökumenikus istentiszteletén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban az államalapítás ünnepének előestéjén, 2022. augusztus 19-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke köszöntőjében kiemelte: augusztus 20. egyszerre egyházi és nemzeti ünnep, a kettő összetartozik és kiegészíti egymást.

A Szent István-i örökség a Nyugat melletti elkötelezettség a társadalomban és az egységért való munka az egyházban. Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke igehirdetésében közölte: a legsürgetőbb politikai, társadalmi és általános emberi feladat ma minden hívő ember számára a békéért való munka.

„Nemcsak jól felfogott érdekünk, hanem keresztény mivoltunkból következő kötelezettségünk is (...), hiszen mi mindnyájan egy nagy békekötés által lettünk Isten gyermekei” – fogalmazott az evangélikus püspök.

Az istentiszteleten részt vett mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök.


Kapcsolódó írásaink