Krónika

Lakóházakat is veszélyeztet egy tűz Budapest XVIII. kerületében

Mintegy nyolc hektáron ég az aljnövényzet Budapest XVIII. kerületében péntek délután, a tűz lakóházakat is veszélyeztet – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, aki később tudatta: sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését a tűzoltóknak péntek este.

Lakóházakat is veszélyeztet egy tűz Budapest XVIII. kerületében
Hatalmas területen, mintegy nyolc hektáron gyulladt ki az aljnövényzet a XVIII. kerületben, a Kettős-Körös utca melletti részen péntek délután
Fotó: Facebook/Mizu18.hu

Kolozsi Péter elmondta: a délután még mintegy nyolc hektárt érintő tűz a feltámadó szélben, a kiszáradt aljnövényzeten 56 hektárra nőtt a Kettős-Körös utcában. Cserjék, bokrok, fák lombkoronái is lángoltak. A tűz gyors terjedése lakóingatlanokat is veszélyeztetett. Ezért további erőket riasztottak a helyszínre.

Huszonöt tűzoltójármű és több mint száz - hivatásos és önkéntes - tűzoltó vett részt az oltásban. A tűzoltók fele az erdős területen a lángok megfékezésén dolgozott, míg másik csoportjuk a családi házakat védte - ismertette a helyettes szóvivő.

Estére sikerült körülhatárolniuk a lángokat. Még kutató egységek gyalogosan körbejárják a helyszínt további "beizzások" után kutatva, míg teljesen eloltják a lángokat - közölte Kolozsi Péter.

Az aljnövényzet mellett bozótok és fák is lángra kaptak. Az oltást nehezíti a hőség és az, hogy a terület tagolt, csak földutakon megközelíthető – közölte a szóvivő. Mindemellett ráadásul a szél is nehezítette az oltást, a tűzoltók azon voltak, hogy a házakra ne terjedjenek át a lángok.

A napokban országszerte több helyen is súlyos tűzesetek voltak. Pécsen számos hétvégi ház lángra kapott egy nagy kiterjedésű bozóttűzben a nyugati külvárosban, a Mecsekoldalban. Mindeközben drónos felderítés alapján már több mint 600 hektáron ég az aljnövényzet Táborfalva térségében, Tatárszentgyörgy és Örkény között – közölte csütörtökön a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A térségben a tűz továbbra is ég, jelenleg helikopterekkel is próbálják oltani a tüzet, miközben a közeledő hidegfrontot és a csapadékot várják.

Kapcsolódó írásaink

Ég a Mecsekoldal

ĀSzámos hétvégi ház is lángra kapott egy nagy kiterjedésű bozóttűzben Pécs nyugati külvárosában