Krónika

Fegyveresek hatalmukba kerítettek egy szállodát a szomáliai fővárosban

Legalább húsz ember meghalt Szomália fővárosában, Mogadishuban, miután az al-Shabaab terrorszervezet fegyveresei megtámadtak egy szállodát - közölték szemtanúk és a rendőrség.

Fegyveresek hatalmukba kerítettek egy szállodát a szomáliai fővárosban
Fegyveresek hatalmukba kerítettek egy szállodát a szomáliai fővárosban
Fotó: Abukar Mohamed Muhudin / ANADO

„Felrobbantottak két, autóba rejtett pokolgépet a Hayat hotel előtt. Az egyik egy akadályt robbantott fel, a másik a szálloda kapuját. Valószínű, hogy több fegyveres van a szállodában” - mondta egy rendőrtiszt a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. A robbantások után lövések zaját lehetett hallani a helyi politikusok körében népszerű szállodánál.

„A fegyveresek megrohamozták a Hayat szállót. Még mindig folyik a harc az épületben köztük és a biztonsági erők között” - mondta egy szemtanú a Hszinhua kínai hírügynökségnek. Hozzátette, hogy robbanásokat lehetett hallani az Afrik és a Szahafi szállodák felől is, de egyelőre nem tudni, hogy ezeket is támadás érte-e.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető al-Shabaab milícia merényletei miatt.

Korábban szombaton egy hírszerzési tiszt még tizenkét halottról beszélt. A legújabb jelentések szerint legalább negyvenen megsebesültek.

A biztonsági erőknek több embert, közöttük gyermekeket sikerült kimenekíteniük a népszerű Hayat szállodából.

A támadók péntek este két pokolgép robbantásával indították akciójukat. Az egyik egy akadályt rombolt le, a másik a szálloda kapuját. Több fegyveres hatolt be a létesítménybe, amelyet elfoglaltak.

Szemtanúk szerint szombatra virradóan több robbanás hallatszott, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során a szálloda nagy része megsemmisült - mondták.

A harcok a támadás kezdete után mintegy 24 órával még mindig folytatódtak. Szombat este lövéseket lehetett hallani, amint a biztonsági erők megpróbálták bekeríteni az utolsó fegyverest, aki a szálloda legfelső szintjére vonult vissza.

Kapcsolódó írásaink