Krónika

Tovább tombolnak a tüzek Európa-szerte

Most éppen Olaszországban, Palermo városában ütött ki tűz a 43 fokos hőséget betetőzve, Magyarországon pedig többek között Pécs nyugati részén kellett riasztani a tűzoltókat. A lakosokat a polgármester Keresztes László Lóránt figyelmeztette is, hogy az oltás ideje alatt a lehető legkevesebb vizet használják, valamint hogy nyomásesés és vízzavarosodás is előfordulhat.

Tovább tombolnak a tüzek Európa-szerte
Füst borítja be Palermo városát, a tűz már a lakóépületek közelében tombol
Fotó: Corrier Della Sera

Olaszország déli részén, Szicília legnagyobb városában Palermóban pusztító tűz tombol betetézve a napok óta fokozódó hőséget. A Borgo Nuovo negyedben felcsapó lángok az egész városra fekete füstöt borítanak. Többen óvintézkedésként elhagyták az otthonaikat, hiszen a szárazság közepette kigyulladt bozóttüzet a szél is táplálja. A környék hetek óta tomboló tüzei ellen már helikopterekkel is küzdenek a tűzoltók.

Az elviselhetetlen hőségre már készültek a helyiek, egy pizzázó például közösségi oldalán osztotta meg a képet, miszerint a nem megfelelő munkakörülmények miatt a kánikula napján nem tudnak kinyitni. A tűzzel azonban senki sem számolt.

Objektum doboz

Itthon is több helyen kellett riasztani a tűzoltókat, hiszen Örkény mellett majdnem ötven hektár kapott lángra, ami a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a közeli erdőt is veszélyeztette. Ennél súlyosabb volt a helyzet Pécs nyugati részén, ahol a felcsapó lángok már hétvégi házakba is kárt tettek. Horváth Nikolett Csilla a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a tűz egy bozótosban keletkezett Akó dűlő környékén.

A füst már messziről is látszik Pécsen
A füst már messziről is látszik Pécsen
Fotó: Facebook/ Dr. Keresztes László

A város polgármestere Keresztes László Lóránt a közösségi oldalán osztotta meg a A helyi vízszolgáltatást biztosító Tettye-forrásház Zrt közleményét, amelyben arra kérik a lakosságot, hogy az oltás ideje alatt a lehető legkevesebb vizet használják. Mivel a környék tározói a cég közleménye alapján gyorsabban ürülnek az oltás idején, így felhívták a lakosság figyelmét arra is, hogy az oltás ideje alatt nyomásesést, valamint vízzavarosodást is tapasztalhatnak.

Objektum doboz

A jelenlegi aszályos időszakban a hasonló tüzek megelőzésének okán továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területére.

Kapcsolódó írásaink