Krónika

Papír nélkül vitték volna a rákokat

Csaknem tizenhétezer kecskerákot találtak a pénzügyőrök egy román kamion rakterében a nagylaki határátkelőhelyen. Az állatok a Szegedi Vadasparkba kerültek.

Papír nélkül vitték volna a rákokat
Nálunk nem honos, ennek ellenére oltalom alatt áll, s természetvédelmi értéke példányonként ötvenezer forint
Fotó: Biospho/Jean-François Noblet

Érvényes engedély nélkül akart Romániából Olaszországba csempészni mintegy tizenhétezer kecskerákot (Astacus leptodactylus) egy sofőr egy román honosságú kamion rakterében – jelentette be csütörtök délelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mint írták, a pénzügyőrök a nagylaki határátkelőhelyen tartóztatták föl a járművet.

Az összesen 722 kilogrammot nyomó állatsereglet tagjai Magyarországon védelem alatt állnak, s egy-egy példány természetvédelmi értéke ötvenezer forint. Így a teljes tétel „ára” meghaladta a 842 millió forintot.

A kecskerákok szállítása engedélyköteles, de mivel a sofőrnek nem volt ilyen okmánya, a pénzügyőrök természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Az állatokat a NAV és a rendőrség átadta a Szegedi Vadasparknak.

A külalakra a folyamihoz hasonlító kecskerák Közép-Európában nem honos, élelmezési célokra azonban betelepítették. Eredetileg a Kaszpi-tenger térségéből származik. Átlagos hossza tizenöt centiméter, de megfelelő körülmények között akár a duplájára is megnőhet. Mindenevő, táplálékát főleg férgek, csigák és kagylók alkotják, de olykor egyéb dögöt is fogyaszt.

Kapcsolódó írásaink