Krónika

Extra szondák a magyar égen

A légkör pontosabb, alaposabb feltérképezésére extra szondákat enged fel a következő napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat. A kimondott cél, hogy segítsék a hétvégi ünnepi programokra készülődőket. A kimondatlan pedig vélhetően az, hogy elkerülhessük a Gyurcsány-éra egyik legsötétebb napját, a 2006-os augusztus 20-i szégyent.

Extra szondák a magyar égen
A ballonokra kapcsolt műszerek adatai a mi életünket és testi épségünket védik (Képünk illusztráció.)
Fotó: Patrick Pleul / DPA via AFP

Örökre beleégett a nemzet tudatába 2006. augusztus 20-a emléke. Az „előrejelzés nélkül” az ünnepi, tűzijátékot szemlélő tömegre csapó óriási viharban öten haltak meg, ötszázan pedig megsérültek. Egy 12 éves kislányra és egy romániai férfira ráesett egy fa.

Egy nő infarktust kapott, ketten pedig abba haltak bele, hogy a Dunán lévő csónakjukat felborította a heves szél. Egy osztályvezetőt kirúgtak, de mást nem vontak felelősségre az állami ünnepségen történtek miatt. A hajdani, minden téren bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc ugyanis úgy döntött, nincs politikai felelős.

Mindez annak a hírnek a kapcsán juthat az ember eszébe, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön közölte, a légkör pontosabb, alaposabb feltérképezésére extra szondákat engednek fel a következő napokban a szervezet szakemberei.

Mint közösségi oldalukon tudatták, az időjárási helyzet nem könnyíti meg a napokban sem a meteorológusok, sem a rendezvényszervezők, sem pedig a szabadtéri programot tervező polgárok életét. Egyrészt egy hidegörvény lesz térségünkben, amely „már önmagában is elég bizonytalanságot jelent”, s ezen felül egy frontrendszer is bonyolítja a helyzetet.

Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak – közölte az OMSZ.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A látogatókat augusztus 18. és 21. között mintegy húsz helyszínen több száz programelemmel várják. A részletes kínálat a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon lelhető föl.

Kapcsolódó írásaink

Novák: Egybeforrt a sorsunk Európáéval

ĀSzalay-Bobrovniczky Kristóf: Haza csak addig van, amíg van, aki megvédje - Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt- Kövesse velünk az eseményeket! + GALÉRIA