Krónika

„Lázas” volt Kim Dzsong Un

Az észak-koreai elnök is elkaphatta a koronavírust.

„Lázas” volt Kim Dzsong Un
Kim Dzsong Un és Kim Jodzsong
Fotó: AFP / Korea Summit Press Pool

Kim Dzsong Un észak-koreai elnök a covidjárvány idején „lázas” volt, mondta nővére, Kim Jodzsong egy beszédében – írja a brit BBC. Ez az első olyan jel, amely arra utal, hogy megfertőződött a vírussal.

Kim Jodzsong Dél-Koreát is hibáztatta az országában kitört járványért – mondván, hogy az coviddal szennyezett szórólapokat küldött át a határon. Dél-Korea „alaptalannak” minősítette az állításokat.

Kim abból az alkalomból beszélt, hogy bátyja győzelmet hirdetett az ország covid elleni harcában. Az ország májusban jelentette be az első covidjárványt, és azóta lázas fertőzésekről és halálesetekről számolt be. Az adatokkal kapcsolatban azonban széles körben kétségek merültek fel, különösen a halálesetek alacsony száma miatt.

Beszédében Kim – aki egy befolyásos, magas rangú tisztviselő – Dél-Koreát hibáztatta a covid északi elterjesztéséért, mivel az Phenjan-ellenes röplapokat küldött a határon keresztül. Dél-koreai aktivisták évtizedek óta ezt teszik: léggömbök segítségével propagandalapokat juttatnak Északra, bár ezt a gyakorlatot tavaly betiltották.

Kim „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte a röplapok küldését, és a KCNA állami hírügynökség szerint „a fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján terjedő fertőző betegség veszélyére” hivatkozott. Figyelmeztetett, hogy Észak-Korea „erős megtorló választ” fontolgat.

Beszédében Kim asszony a bátyja egészségéről is beszélt, mondván: „Bár súlyos, magas lázzal járó beteg volt, egy pillanatra sem tudott lefeküdni, ha azokra az emberekre gondolt, akikről a végsőkig gondoskodnia kellett a járványellenes háborúval szemben”.

Észak-Korea a vizsgálati eszközök hiánya miatt a koronavírusos betegek helyett „lázas” betegekre hivatkozik. Kim úr eközben „fényes győzelmet” hirdetett a vírus felett, és dicsérte az észak-koreaiak „fékezhetetlen kitartását” – jelentette a KCNA. Az észak-koreai vezető elrendelte a korlátozások feloldását, és üdvözölte a „csodát”, hogy mindössze 74-en haltak meg a vírus miatt.

Észak-Korea július 29. óta nem jelentett újabb gyanús eseteket – de nemzetközi megfigyelők szerint az ország korlátozottan tesztelt. A KCNA állítása szerint április vége óta 4,8 millió fertőzés történt, de csak 74 haláleset, ami 0,002%-os halálozási arányt jelent – ez a legalacsonyabb a világon.

Sok szakértő nehezen hiszi el ezeket a statisztikákat. Azt mondják, hogy az ország a világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszerével rendelkezik, kevés intenzív osztálya van, és nincsenek covidkezelő gyógyszerek vagy vakcinák.

Az ország nem indított oltási programot a világjárvány idején, ehelyett zárlatokra, saját fejlesztésű kezelésekre és a Kim úr által „előnyösnek nevezett koreai szocialista rendszerre” támaszkodik.

Kapcsolódó írásaink