Krónika

Hadjárat a szúnyogok ellen

Bár aszály sújtja hazánkat, a szárnyas vérszívók egyre jobban szaporodnak a maradék – számukra egyre kellemesebb életkörülményeket biztosító, melegedő – vizekben. A héten várhatóan ötvenegyezer hektáron indít hadjáratot ellenük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hadjárat a szúnyogok ellen
A következő napokban sokfelé találkozhatunk ehhez hasonló jelenetekkel
Fotó: MH

A megszaporodott vérszívók miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, összesen ötvenegyezer hektáron lesz szúnyoggyérítés – jelentette be hétfőn a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mint írták, a következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezeléseket.

A szakemberek elsődlegesen az ULV-technológiát alkalmazzák, amely során platós gépjárműről juttatják a permetet a környezetbe. Az ilyen kezelések jellemzően késő este és éjszaka zajlanak. Mint írták, az elmúlt hetekben az ország nagy részén a korábbi évekhez képest kevés szúnyoggal lehetett találkozni. Így például a szinte kiszáradt Alföldön továbbra sincs szükség gyérítésre, az ország északi részén a megszokotthoz képest nagyobb számban jelentek meg a csípőszúnyogok.

Az OKF figyelmeztetett arra, hogy városias területeken, különösen Budapest néhány kerületében egyre nagyobb arányban fordulnak elő emberközeli életmódot folytató szúnyogfajok. Olyanok, amelyek a locsolás során visszamaradt és e rovarok számára kedvező életfeltételeket teremtő, egyre melegedő vizekben, madáritatókban, vízgyűjtő edényekben is képesek tömegesen szaporodni. Ezért nélkülözhetetlen lakosság közreműködése a tenyészőhelyek megszüntetéséhez – fogalmazott az OKF. Ezt úgy tudjuk elérni, ha rendszeresen kiürítjük a ház körüli, vízzel teli hordókat, kaspókat. A kezelés időpontjáról értesítést kapnak a települések, illetve a menetrend megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is.

Kapcsolódó írásaink