Krónika

Összefogtak Olaszországért: itt az olasz jobbközép szövetség választási programja

A nemzeti érdekek védelme, a családok támogatása is szerepel a tervek között

Az olasz és európai határok védelmét, a demográfiai növekedést, az energetikai önállóságot, valamint az elnöki köztársasági rendszer bevezetését tartalmazza a jobbközép szövetség választási programja, amelyet az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! írt alá csütörtök este.

Összefogtak Olaszországért: itt az olasz  jobbközép szövetség választási programja
Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője
Fotó: Baris Seckin/Anadolu/AFP

Az Olaszországért címet kapta a keretprogramnak keresztelt, tizennyolc oldalas dokumentum. A kormányzásra készülő jobbközép pártszövetség tizenöt pontban sorolta fel, mire készül, ha sikerül megnyernie a szeptember 25-i parlamenti választást.

A felmérésekben a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá, Olaszország! (FI) és szövetségeseik jelenleg 46 százalékon állnak. A miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja.

A program első pontja kimondja, hogy Olaszország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, valamint a nyugati világnak. Külpolitikai jelszóként a jobbközép a „több Olaszországot Európában, több Európát a világban” mondatot választotta.

A jobbközép leszögezi, hogy külpolitikája a nemzeti érdekek védelmére épül.

Értékként szerepel a haza védelme is – ez utóbbit a Corriere della Sera napilap pénteki értesülése szerint az FdI helyezte a programba. A jobbközép támogatásáról biztosítja Ukrajnát, ezzel egy időben minden diplomáciai eszközzel a konfliktus megoldását tartja fontosnak.

A program az európai stabilitási paktum és az unió gazdaságpolitikája felülvizsgálását szorgalmazza, a nemzeti érdekek védelmét az európai jogalkotás terén, különös tekintettel az energetikai politikára. A külpolitikai rész kimondja, hogy a jobbközép szövetség Európa zsidó-keresztény gyökereinek és történelmi identitásának védelmét és terjesztését támogatja.

A második helyen szereplő gazdasági fejezetben a pandémia utáni Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) Olaszországnak szánt forrásai felhasználása felülvizsgálása szerepel, miután arról a Giuseppe Conte, majd Mario Draghi vezette két előző kormány döntött.

A program az elnöki rendszer bevezetését kezdeményezi az államfő egyenes megválasztásával, amihez alkotmánymódosítás szükséges.

FI elnöke, Silvio Berlusconi pénteken már bejelentette, hogy ha a jobbközép győz és bevezeti a reformot, a jelenlegi államfőnek, Sergio Mattarellának le kell mondania.

A jobbközép adócsökkentést ígér a családok és vállalkozások számára, egykulcsos adórendszert bizonyos bevételi szint alatt, és bankszámlához való jogot mindenki számára. A demográfiai növekedést célzó családtámogatási tervek között szerepel a családi adókedvezmények bevezetése, valamint a családalapító fiatalok ingatlanvásárlási támogatása.

A Liga szorgalmazására a programba bekerült, hogy visszavezetik a jobboldali párt korábbi, 2018 és 2019 között hatályos migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek többek között tiltották a migránsokkal érkező civil hajók kikötését. A jobbközép a nemzeti és európai határok védelme mellett kötelezi el magát, a határok ellenőrzésével, a kikötések leállításával az emberkereskedelem feltartóztatása érdekében”.

Javasolja, hogy az Európai Unió működtette regisztrációs központokat (hot spot) afrikai területen állítsák fel.

A program ugyanakkor az engedéllyel Olaszországban tartózkodó bevándorlók munkaügyi és társadalmi integrációját szorgalmazza. A jobbközép a közbiztonság erősítését célzó törekvések között kiemeli a drogkereskedelem elleni fellépés szigorítását és az iszlám radikalizmussal, valamint antiszemitizmussal szembeni határozott fellépést.

A jobbközép az Öt Csillag Mozgalom kormánya által 2019-ben bevezetett állampolgársági jövedelem eltörlését tervezi, és más eszközöket javasol a munka világába való visszavezetéshez. A tervek között olvasható a minimálnyugdíj emelése is, az összeg maghatározása nélkül.

A jobbközép az ország energetikai önállóságát hirdeti az 1987-ben betiltott atomenergia ismételt használatával. Külön fejezetet szenteltek a mezőgazdasági ágazat fellendítésének, amelyet a jobboldal az ország jövőjének nevez. A programban külön részben taglalják a környezeti, oktatási, ifjúsági és kulturális terveket.

Kapcsolódó írásaink