Krónika

Siessen, ha Modernával oltatna, lassan elfogy az oltóanyag!

Aki Moderna-vakcinával szeretné magát beoltatni, annak érdemes sietnie, mert már az utolsó adagokat kezdték el felhasználni az oltópontokon és a háziorvosoknál – hívta fel a figyelmet a koronavírusról hivatalosan tájékoztató portál.

Siessen, ha Modernával oltatna, lassan elfogy az oltóanyag!
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a honvédség oltóbuszában a Komárom-Esztergom megyei Kecskéden 2021. május 4-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Kiemelték, hogy Magyarország az uniós beszerzés keretében 1,7 millió adag Moderna-oltóanyagot kapott, amelyből most az utolsó adagokat használják fel.

A Moderna elfogyásával háromféle oltóanyag marad az oltópontokon: Pfizer, Sinopharm és Janssen.

Az elmúlt heti összesített adatok alapján összesen 18 078 új fertőzöttet igazoltak, amellyel a járvány kezdete óta összesen 2 005 399 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt héten elhunyt 80 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 966 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 908 907 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 49 526 főre nőtt. Jelenleg 1501 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 2099-en vannak.

A beoltottak száma 6 414 563 fő, közülük 6 201 022 fő a második, 3 890 728 fő a harmadik, 324 187 fő már a negyedik oltását is felvette.

Arról is tájékoztattak, hogy a fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben enyhén emelkedett, a múlt héthez viszonyítva azonban már csökkent. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

Kapcsolódó írásaink