Krónika

Kiemelik a Szajnába tévedt, koplaló fehér delfint

Kiemelik a Szajna egyik zsilipének meleg, poshadt vizéből az észak-franciaországi folyóba tévedt belugát, más néven fehér delfint, hogy egy tengerhez közeli, sós vizű medencébe helyezzék át, életének megmentése céljából, közölték kedden francia természetvédők.

Kiemelik a Szajnába tévedt, koplaló fehér delfint
Este próbálják bárkába emelni az elkóborolt állatot
Fotó: berek.hu

Egyelőre nem tudni pontosan, miként hajtják végre a kényes mentőakciót, mert szárazföldi járművel nem megközelíthető a Saint-Pierre-La-Garenne-nél lévő zsilip, amelynek vizében az állat tartózkodik.

Valószínűleg beemelik egy bárkába, majd onnét átrakják egy teherautóra, amely elviszi a négyméteres, nyolcmázsás belugát egy tengervízzel teli medencébe a normandiai tengerparton.

A terv az, hogy az alultáplált, veszélyesen lesoványodott és vélhetően beteg delfint addig kezelik a sós vizű medencében, amíg helyre nem áll az egészsége, majd visszaengedik a tengerbe, közölte a Sea Shepherd France természetvédelmi szervezet.

Objektum doboz

A belugát a múlt héten vették észre a Szajnában, és már félúton volt Párizs felé, amikor a hatóságok bezárták egy zsilipbe. Egyelőre nem tudni, hogy a sarkvidéki vizekhez szokott fehér delfin miért távolodott el ilyen messzire természetes élőhelyétől. Mindenesetre a természetvédők remélik, hogy a beluga nem jut olyan sorsra, mint az a kardszárnyú delfin, amely májusban ugyancsak felúszott a Szajnába, majd elpusztult, mielőtt kimenthették volna a folyóból.

A hőség miatt a mentést várhatóan esti órákban hajtják végre, és szállítás közben folyamatosan bevizezett törülközőkkel fogják borogatni az állatot, hogy megvédjék a kiszáradástól. A mentőakció előtt azonban állatorvos fogja megvizsgálni a delfin vérét és légzését, hogy megállapítsák, egyáltalán szállításra alkalmas állapotban van-e a legyengült állat.

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt a francia partokhoz. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.