Krónika

Senki nem menekülhet, ma mindenki megtudja, milyen fél perc alatt megizzadni

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, amely szombat éjfélig tart, és amelyet az ország egész területére adott ki az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

Senki nem menekülhet, ma mindenki megtudja, milyen fél perc alatt megizzadni
Brutális kánikula köszönt be az esős május után
Fotó: MH

A magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre – írta közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is – tették hozzá. Azt ajánlják, hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is árnyékban tartózkodjon mindenki, és felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe.

Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! – szólítottak fel.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, ilyenkor egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. A nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban, ezért arra kérnek, hogy a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki.

Objektum doboz

Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet, hogy mire érdemes odafigyelni. Házi kedvencünket például egy percre sem szabad az autóban hagyni, mert nekik is melegük van, hamar hőgutát kaphatnak, amely végzetes is lehet. Az autók akár 70 fokosra is melegedhetnek.

Kiemelték, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! A tűzoltók azonnal kimennek, és kimentik. A gyerektől, kutyától legtávolabbi oldalüveget törik be ilyenkor.