Krónika

Vulkán tört ki Reykjavík közelében

Szakértők számoltak a kitöréssel, amelyet az elmúlt időszakban földrengések és föld alatti magmamozgások jeleztek előre.

Vulkán tört ki Reykjavík  közelében
A vulkánkitörés mindig nagy turistalátványosság Ízlandon
Fotó: JEREMIE RICHARD/AFP

Kitört egy tűzhányó Izlandon a főváros, Reykjavík közelében. A vöröslő lávatömeg megjelenését földrengések kísérték csütörtökön - közölte az MTI az izlandi földtani intézet nyomán.

A Reykjanes félszigeten, Reykjavíktól mintegy harminc kilométerre északnyugatra található vulkán jelenlegi kitörése sokkal erőteljesebb volt, mint a 2021-es. A láva eddig körülbelül 74 ezer négyzetméternyi területet borított be.

A közelben élők egyelőre nincsenek veszélyben. A terület gyéren lakott, de itt található az ország legnagyobb repülőtere, amely Izland légi forgalmának nagy részét bonyolítja.

Szakértők számoltak a kitöréssel, amelyet az elmúlt időszakban földrengések és föld alatti magmamozgások jeleztek előre. Nem tudni, hogy meddig tart a vulkáni tevékenység, de tavaly hónapokig ömlött a láva ugyanebben a térségben.

A helyi hatóságok szerint a természeti látványosság legalább 1830 látogatót vonzott a Fagradalsfjall hegy közelébe szerdán. A polgári védelem aláhúzta: kisgyerekek nem tartózkodhatnak a kitörési zónában.

A tavalyi kitörés helyszínét több mint 435 ezer turista kereste fel.

Izlandon 32 tűzhányórendszer aktív, sokkal több, mint bárhol Európában. Az országban, amely az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezt elválasztó törésvonalon fekszik, átlagosan ötévente fordul elő vulkánkitörés.

A hasadékkitörés  mindössze 15 kilométerre van a nemzetközi repülőtértől, de a Reuters szerint a légi forgalmat egyelőre nem akadályozza a vulkán működése.

Kapcsolódó írásaink