Krónika

Elsőbálozó lányok lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig Janovszki Csenge lett.

Elsőbálozó lányok lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Vendégek gyülekeznek a 197. Anna-bál megnyitójára a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A bál szépe, a 17 éves budapesti Kemecsei Anna Viktória a kőbányai Szent László Gimnázium tanulója.
Elmondta, korábban nagynénjét is megválasztották az Anna-bál szépének.

A bál első udvarhölgye a miskolci Zelena Zóra, aki 19 éves, és születésnapi ajándékként kapta a báli belépőt. Janovszki Csenge, a 17 esztendős második udvarhölgy a Komáromhoz közeli Nagyigmándról érkezett.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848–49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kiss Ernő-díj idei díjazottja (b) átveszi a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott Kiss Ernő porcelánszobrot Simon Attila vezérigazgatótól
Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kiss Ernő-díj idei díjazottja (b) átveszi a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott Kiss Ernő-porcelánszobrot Simon Attila vezérigazgatótól
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át.

Kapcsolódó írásaink