Krónika

Fülledt hőség világszerte

Az országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint idehaza legfeljebb 32 Celsius fok környékén ingadozik majd a hőmérséklet, addig Nyugat-Európa egyes részein pusztító hőhullámok kínozzák a lakosságot. A kínai Nankingban az emberek az óvóhelyekre menekültek a tűrhetetlen állapotok elől.

Fülledt hőség világszerte
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Szakadó hóesést rögzített egy térfigyelő kamera az Erdély délkeleti részén magasodó Bucsecs-hegységben. A felvételt az Időinfó-Metkép tette közzé a Facebookon. Mint írják, az éves átlaghőmérsékletek között e hegyvidéken jelentős különbségek vannak - így akadnak olyan csúcsok, ahol nyaranta sem ritka a 6-10 fok, miközben ugyan ebben az időben a völgyekben ennek a két-két és félszeresét is mérhetik a műszerek.

Hazánkban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint mindeközben intenzív melegedés indult, így akár 32 fok is lehet. Általában derült, napos időre számíthatunk, de északkeleten több lehet a gomolyfelhő. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, néhol erős lökések is előfordulhatnak. Az OMSZ tájékoztatásából kiderül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű.

Miközben Magyarországra a „viszonylag enyhe időjárás” jellemző, Nyugat-Európa egyes térségein súlyos helyzetek alakultak ki. Így Portugáliában a rekkenő hőség nyomán több nagyobb erdő- és bozóttűz pusztít. Ourém településen még a múlt hét csütörtökön csaptak föl a lángok, amelyeknek oltására csaknem hétszáz embert mozgósítottak. A legfrissebb hírek szerint javarészt sikerült megfékezni a pusztítást, de mintegy ezerötszáz hektárnyi növényzet elpusztult. Egy másik tűzvész, amely miatt négyszázötven embert mozgósítottak, péntek óta tombol a Leiria és Santarém kerületek találkozásánál fekvő Pombal településen. A kormány az esetek nyomán úgy határozott, e hét péntekig a készenléti állapot kihirdetésével megemeli a riasztási szintet. Egyben arra kérte az Európai Uniót, hogy indítsa el a közös polgári védelmi mechanizmust, amelynek alapján a szomszédos Spanyolországban állomásozó két tűzoltó repülőgépet a térségbe vezényelnék. José Luis Carneiro belügyminiszter a 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletre utalva azt mondta, hogy hazája „a tényezők legrosszabb kombinációjával” néz szembe a 2017 júniusi és októberi tüzek óta, amelyek akkor több mint száz ember halálát okozták. A helyi sajtó közben arról írt, félő, hogy a Lisszabontól délre fekvő Sesimbrában, a Meco strand közelében csütörtöktől szombatig tartó nagy zenei, valamint Algarve tartományban rendezett, Európa egyik legnagyobb motoros ralijának tekinthető fesztivált is le kell mondani a pokoli állapotok miatt.

A tűzoltók szinte megállás nélkül küzdenek a Portugáliában kitört erdőtüzekkel
A tűzoltók szinte megállás nélkül küzdenek a Portugáliában kitört erdőtüzekkel
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Kapcsolódó hír, hogy hőségriasztás van érvényben vasárnaptól Spanyolország számos tartományában. Egyes régiókban 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletekre számítanak - közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet). Idén nyáron ez már a második hőhullám a dél-európai országban. Sevilla, Córdoba, Jaén és Cáceres tartományokban a második fokozatú, narancs riasztást rendelték el. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet a hét közepén folyamatosan tovább emelkedhet, és a narancs riasztást újabb tartományokra is kiterjeszthetik majd. Az idei nyár első hőhulláma júniusban érte el az országot, akkor több mint egy hétig tartott a rendkívüli állapot. Az Aemet szerint a déli Jaén tartományban 44, Toledóban 43 fokot is mértek.

A szokatlanul magas hőmérséklet miatt bozóttüzek is keserítik az emberek életét. A tudósítások szerint idén már több mint tizenkilencezer hektár hamvadt el, ami az utóbbi évek átlagainak kétszerese. A kevés csapadék és a meleg miatt az ország víztartaléka is aggasztó szintre süllyedt. Átlagosan negyvenöt százalékos a tározók telítettsége, de Dél-Andalúzia és Extremadura egyes vidékein már csak harmincöt százalékos értékeket regisztráltak.

Ugyancsak nem jó hírek érkeztek Franciaországból, ahol a Météo France (MF) adatai alapján a délnyugati területek egyes részein a 39 fokot is mutathat a hőmérő higanyszála. Mint a szolgálat bejelentette, a hőhullám nyolc-tíz napig tarthat. A kormány huszonhárom megyére adott ki riasztást. Eközben a július 14-i, csütörtöki Bastille-nap kevésbé lesz színes, mivel a tűzveszély miatt az ország egyes területein elmaradnak a tűzijátékok.

Helyi idő szerint kedd délutánig nyolcvanhat kínai városban adtak ki vörös riasztást a napokban Kínát elérő hőhullámok miatt. Mint a helyi sajtó tudósításaiból kiderül, a 40 Celsius-fokos vagy a fölötti meleg okán Nankingban légvédelmi óvóhelyeket alakítottak át hűsölő menedékké. A föld alatti helyiségeket wifivel, könyvekkel és ivóvíz-adagolókkal szerelték fel, sőt mikrohullámú sütők is találhatóak a bunkerekben. Sanghajban, az ország legnagyobb pénzügyi központjában a kereskedők a jégkrémek, dinnyék és a szeszesitalba áztatott rákok hirtelen megnőtt kelendőségéről számoltak be. A vadasparkban naponta nyolc tonna jeget használnak fel az oroszlánok, pandák és más állatok lehűtésére. A huszonöt milliós településen a hőmérsékletadatok rögzítésének 1873-as kezdete óta csupán tizenöt alkalommal kúszott 40 Celsius-fok fölé a higanyszál. A Kína középkeleti részén fekvő Csungkingben tönkrement egy múzeum tetőzete, miután a kátrány megolvadt. Itt hétfő óta van érvényben vörös riasztás, az utcákon locsolóautók járnak, hogy hűtsék az aszfaltot. Sajnos nemcsak az ázsiai, hanem az európai kontinensen is hőhullámokkal küzdenek a héten. A Portugáliában mért 40 Celsius-fok nehezíti az erdőtüzekkel küzdő hatóságok munkáját, Spanyolországban pedig a tizenhét önálló tartomány nagy részében riasztást adtak ki. Rossz hír, hogy a spanyol állami meteorológiai ügynökség szerint akár kilenc napig is elhúzódhat ez az állapot. A hét közepére Olaszország több részére is 42 Celsius-fokot jósolnak, de Nagy-Britanniában is szokatlanul magas, 33 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletre figyelmeztettek.

Kapcsolódó írásaink