Krónika

Birkák is okozhatták az egyiptomi cápatámadásokat

Az egyiptomi cápatámadásokhoz egy felborult birkaszállító hajó is hozzájárulhatott.

Birkák is okozhatták az egyiptomi cápatámadásokat
Az egyiptomi hatóságok szerint mindkét esetben ugyanaz a makócápa volt a tettes
Fotó: AFP/Biosphoto/Sergio Hanquet

Idén már 39 cápatámadást jelentettek a világ tengereiről, óceánjairól, közülük hat halálos kimenetelű volt. Ebben a hónapban egy osztrák és egy román nőt öltek meg a cápák egymástól alig hatszáz méterre Egyiptom partjainál. Emiatt több strandot is lezártak a Vörös-tengernél.

Az egyiptomi hatóságok szerint mindkét esetben ugyanaz a makócápa volt a tettes. Egy szakértő szerint az illegális halászat miatt kitett csalik ösztönözték támadásra a cápát.

Lapunk információi szerint azonban más is közrejátszhatott a tragédiában: egy birkákat szállító, kisebb hajónak volt balesete a közelben. A fedélzetről vízbe esett állatok közül sok a vízi ragadozók zsákmányává vált, amelyek a könnyű préda elfogyása után a parthoz közeli vizekben maradtak.

Miután a sekély vizekben – az ott búvárkodók nagy örömére – egyre több palackorrú delfin jelent meg, a helybéliek arra figyelmeztették a fürdőzőket, hogy mindez cápák jelenlétére mutat, miután azok megjelenésükkel a part felé szorítják a delfineket.

Ugyanakkor Ahmed Fouad, a Red Sea Project igazgatója a The Sunnak elmondta: „A röviduszonyú makócápákkal általában ritkán találkoznak az úszók vagy búvárok sajátos életmódjuk miatt, ezért tisztelettel és óvatosan kell bánni velük. Ez az állat egy sérült vagy éhes cápa lehetett, aki táplálékot keresett a valódi élőhelyén kívül.”

Kapcsolódó írásaink