Krónika

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából tegnap

Az ukrán-magyar határszakaszon pontosan 6085 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 5164-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából tegnap
A budapesti BOK-csarnokban folyamatos az ukrajnai menekültek segítése
Fotó: MH/Purger Tamás

Közülük a rendőrség 354 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - részletezték.

Tájékoztattak arról is, hogy vonattal 137 ember - köztük 59 gyerek - menekült az ukrajnai háború elől Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Emellett folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás

ĀA háború miatt eddig 800 ezer menekült érkezett hazánkba hosszabb, ők nem csak biztonságra leltek, de biztosítottunk is mindent, ami a mindennapokhoz szükséges számukra - mutatott rá a kormányszóvivő +VIDEÓ