Krónika

Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Zárva lesznek ma a háziorvosi, a fogorvosi és a szakorvosi rendelők, valamint a védőnői tanácsadók és a gyógyszertárak; a Semmelweis-nap, július 1-je az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap.

Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak
A mai napon zárva lesznek a gyógyszertárak is
Fotó: MH/Katona László

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is.

A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosított. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településen vagy megyénként, akár kilistázva) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet tájékozódni, az ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ elérhetőségen.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.

Büszke vagyok a bátyámra, dr. Novák Zoltánra, aki nőgyógyászati daganatsebészként minden nap életekért küzd. Ahogy büszke vagyok orvos édesanyámra, édesapámra is, és hálás minden egészségügyi dolgozónak a folyamatos szolgálatért. Ma, Semmelweis Napon kiemelten gondolunk rájuk, és mondunk köszönetet azért, amit tesznek - írta Facebook-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

A baloldal sosem becsülte az egészségügyi dolgozókat 

A baloldal sosem becsülte az egészségügyi dolgozókat, a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai kormányok elvettek tőlük egyhavi bért, több ezer orvost és ápolót üldöztek el az országból. Következetesen elvonták a pénzeket az egészségügytől, kórházakat zárattak be, miközben vizit- és kórházi napidíjakkal sarcolták meg a betegeket. Ha a baloldalon múlt volna, orvosi, ápolói béremelések és egészségügyi fejlesztések sem lettek volna az elmúlt években, ők ugyanis egyiket sem szavazták meg. Mindezekkel szemben a Fidesz-KDNP a koronavírus-járvány és az elhúzódó háború idején is az egészségügyben dolgozók mellett áll és ezúton is köszönetet mond a mindennapi áldozatos munkájukért - írja közleményében a Fidesz.