Krónika

Meghallgatta a kritikát az Akadémia, idén több nő kapott doktori címet

Komoly előrelépés

Nyolcvan kutató, köztük rekordszámú nő vehette át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen az MTA doktora címet.

Meghallgatta a kritikát az Akadémia, idén több nő kapott doktori címet
Freund Tamás
Fotó: MH/Katona László

Az átadáson Freund Tamás elnök kiemelte, egy-egy pályázó beadott disszertációját rendkívül alaposan, másfél-két év alatt körülbelül száz szakértő minősítette. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik legjelentősebb hazai tudományos címet elnyerők között idén huszonhat nő volt. Kitér arra is, hogy az Akadémia doktorai közül kerülnek ki az MTA új tagjai, az úgynevezett levelező tagok, akik átlagosan hat év után válnak rendes taggá.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2016-os akadémikusválasztás során felháborodást keltett, hogy egyetlen női levelező tagot sem választottak. Az MTA most azt közölte, az azóta megtett lépések is szerepet játszanak abban, hogy idén és 2019-ben is sokkal több nőt választottak levelező taggá, mint korábban bármikor.

Kapcsolódó írásaink

Karikó Katalin kapta az Európai Feltalálói Díjat

ĀA tudós az elismerést több mint négy évtizedes munkásságáért, és főként a módosított mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkájáért érdemelte ki, amellyel utat nyitott a Covid-járvány megfékezését elősegítő vakcinák kifejlesztésében