Krónika

Életbe lépett a vörös kód, a kormány azt kéri, figyeljünk egymásra

A hőség mindenkit egyformán megvisel

Életbe léptette a kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt a vörös kódot – jelentette be tegnap a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára egy sajtótájékoztatón Budapesten.

Életbe lépett a vörös kód, a kormány azt kéri, figyeljünk egymásra
Hűsölés a Belvárosban – a szökőkutak az ifjabb korosztály kedvencei
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Fülöp Attila közölte, e lépés nyomán kötelezővé válik valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Az intézkedés hétfőn 8 órakor lépett érvénybe, és előreláthatólag e hét csütörtökön 20 óráig tart. A speciális eljárásrend bevezetésére azután került sor, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos múlt vasárnap hőségriadót rendelt el, ugyanis az elkövetkező napokban 27 fok fölé emelkedik az átlaghőmérséklet. Fülöp Attila aláhúzta, a vörös kód a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és az e területen munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak is.

Az államtitkár azt kérte, ha bárki a hőség miatt bajba jutott embert lát a környezetében, értesítse az országos diszpécserszolgálatot, amelynek elérhetősége megtalálható a Kormány.hu weboldalon. Szólt arról is, hogy a hajléktalanellátó-rendszer kihasználtsága jelenleg országosan 63, míg a fővárosban 52 százalékos. Van tehát szabad hely, így aki teheti, kérjen saját maga segítséget, vegye igénybe a szolgáltatást – mondta Fülöp Attila. Mint tegnap megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint a héten 38 fokos maximumok is lehetnek, és az ország legnagyobb részén az éjszakai órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Kapcsolódó írásaink