Krónika

Százezren akartak átjutni a magyar déli határszakaszon

Újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is sok migráns érkezik

Átlépte a százezret azoknak a száma, akik megpróbáltak ille-gálisan átlépni a magyar déli határon – mondta Rétvári Bence miniszterhelyettes a belügyminisztérium államtikkára.

Százezren akartak átjutni a magyar déli határszakaszon
Mindennapos látvány: elfogott migránsok csoportja várakozik
Fotó: Police.hu

Ez azt jelenti, hogy többen érkeztek már eddig idén a déli határhoz, mint Székesfehérvár teljes lakossága. Tavaly ebben az időszakban jóval kevesebben, 43 ezren próbáltak meg átjutni a magyar határon illegálisan. Az embercsempészek száma is természetesen megugrott ezzel arányosan – folytatta a Facebook-oldalára feltett videóban Rétvári. Idén csaknem 750 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök, miközben tavaly ezen időszakban még 400-at sem. Jól látható tehát, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar déli határon. És még messze van az ősz, amikor begyűrűzik az afrikai országba és máshova az ukrán–orosz háborúnak a hatása, amely nyilvánvalóan még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát – tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán azt mondta: sokan menekülnek Afganisztánból, de újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is. Az érkezők zöme továbbra is fiatal férfi, akik nagy csoportokban próbálnak átjutni a magyar határon.

A belbiztonsági főtanácsadó hozzátette: a migránsok mind agresszívabban próbálnak hazánk területére bejutni. Összesítése szerint eddig 230 alkalommal támadtak rá a magyar rendőrökre és katonákra, és gyakorta megrongálják a határkerítést és annak műszaki berendezéseit, továbbá volt, akinél lőfegyvert is láttak.

Kitért arra is, hogy a magyar migrációs politika 2015 óta nem változott. Közölte, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri az észak-afrikai térségnek az ukrajnai háború miatt akadozó ellátását, amely komoly éhínséghez és újabb migrációs hullámhoz vezethet. Bakondi György egyúttal jelezte: Magyarország felajánlotta segítségét Ukrajnának abban, hogy az Észak-Afrikába irányuló búzaszállítmányokat magyar területen keresztül juttassák célba.

Kapcsolódó írásaink