Krónika

Esőért imádkozik Milánó érseke

A Pó hetven esztendeje nem volt ennyire alacsony, és tavaly november óta nem hullott elegendő csapadék

Meteorológiai riasztást léptettek életbe Olaszország több tartományában. Mint a minap beszámoltunk róla, elsőként a középső térségben fekvő Emilia-Romagna tartományban nyilvánítottak válsághelyzetet a rendkívüli aszály miatt, miközben tegnaptól újabb hőhullám csapott le a térségre, negyven fok feletti hőmérséklettel. A mostani a harmadik perzselő hőségidőszak a nyár kezdete óta.

Esőért imádkozik Milánó érseke
Elképesztő mennyiség, hárommilliárd köbméternyi víz hiányzik a folyam környékéről
Fotó: AFP/Mauro Ujetto

A jelenséget a mitológiai Kharónról, azaz a túlvilági ladikosról nevezték el. Az olasz meteorológiai szolgálat szerint ritkaságnak számít, hogy az utóbbi több mint két hétben a hőmérő higanyszála nem ereszkedett egyszer sem 35 fok alá, és a meleg a következő tizenöt napban sem enyhül. A nagyvárosokban az energiafogyasztás maximális szintet ért el, Milánóban és Torinóban többször volt áramszünet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy év eleje óta alig esett, esik csapadék. A Pó folyó vízszintje például hetven esztendeje nem volt ennyire alacsony, ami azzal magyarázható, hogy tavaly november óta nem hullott elegendő eső. A legnagyobb olasz folyótól érintett Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet, amelyből mintegy hárommilliárd köbméter hiányzik. Megoldásként a szakemberek felvetették a Maggiore-tó vizének felhasználását, ám annak a szintje az utóbbi három nap alatt egy métert süllyedt.

A milánói érsek, Mario Delpini szombaton az egyházmegye három templomában vezet imát az esőért. A Pó környékén a mezőgazdasági termőterület negyven százaléka károsodott az aszály miatt, és a melegben a tejtermelés harminc százalékkal esett vissza. A súlyos helyzetet jellemzi, hogy Rómában év eleje óta mindössze 137 milliméternyi csapadékot regisztráltak, miközben az elmúlt tizenhat év ugyanazon időszakában 357 volt az átlag.

Kapcsolódó írásaink