Krónika

Elítélték a soroksári futónő gyilkosát

Megszületett a végső ítélet: a soroksári futónő gyilkosát, R. Szilvesztert a Fővárosi Ítélőtábla életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Az elkövető legkorábban 40 év múlva szabadulhat.

Elítélték a soroksári futónő gyilkosát
A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfi a büntetőperét előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

R. Szilvesztert 2019-ben helyezték vád alá, tavaly októberben pedig első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az ügy most másodfokon folytatódott, mivel az ügyész azért fellebbezett, hogy 35 évig semmiképpen se bocsájthassák feltételes szabadságra a férfit, a vádlott és védője pedig részben enyhítésért, részben felmentésért nyújtott be fellebbezést.

Kardosné Gyurik Krisztina 2013. szeptember 25-én indult futni, majd miután a megszokott időben nem érkezett haza, a férje és a kisfia a keresésére indultak. Nem sokkal később a rendőrök a házuktól nem messze megtalálták Krisztina holttestét. Azóta az egész ország figyelemmel kíséri a gyilkossági ügy alakulását. Az édesanya gyilkosát öt évig nem lelte a rendőrség, s csak 2018-ban hozott áttörést a nyomozás. A laboratórium egyezést mutatott ki az akkor is börtönben ülő R. Szilveszter DNS-e és a helyszínen talált anyagmaradványok között. A pesterzsébeti kötődésű, egykor hajléktalanként élő férfi három év makacs hallgatás után vallomást tett, ám nem szóban mondta el gondolatait, hanem levelet nyújtott be a bíróságnak, kiemelve ebben, hogy Krisztina halálához nincs köze.

Kapcsolódó írásaink