Krónika

Robot segít a műtétnél a sebésznek

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen végeztek a Da Vinci Xi robot segítségével epehólyagműtétet. A 68 éves nőbeteg a műtétet követő második napon el is hagyhatta a klinikát, jól van.

Robot segít a műtétnél a sebésznek
A robotasszisztált műtétek precízebben hajthatók végre
Fotó: AFP/Christian Charisius

A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek felépülése gyorsabb, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük. Szijártó Attila, a sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai klinika igazgatója elmondta, hogy a rendszer három fő részből áll: a beteggel a robot négy karja érintkezik, az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, amelyet pedálokkal és joystickhoz hasonló karokkal irányít. A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és legalább tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. „A Da Vinci-rendszer harmadik pillére az úgynevezett torony, amely tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek, és például a vérzést csillapítják” – ismertette.

„Az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, míg a Da Vinci-rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarokat, ezáltal a testben olyan helyekre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyeket egy nyitott műtét közben sem szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni – mondta Szijártó Attila. – A jövőben komplex onkológiai megbetegedéseket is tudunk majd sebészileg gyógyítani ezzel a készülékkel”, tette hozzá.

Magyarországon már két intézményben is rendelkezésre áll egy-egy korábbi generációs technológia (Da Vinci X), de a hasi sebészetben, az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is kiterjedő összetett robotsebészeti program elindításában a Semmelweis Egyetem úttörő. Merkely Béla, az egyetem rektora jelezte: céljuk a robotsebészetben jártas szakmai stáb építése, valamint az egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni, oktatni. Várhatóan már a nyáron csaknem ötven új robotsebészeti műtétet el tudnak majd végezni. A klinikán az új rendszert évente mintegy négyszázszor használják majd – az általános sebészeti műtétek mellett – nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásoknál is. A program részeként egyelőre tíz sebész szerez jártasságot a robotsebészetben.

Kapcsolódó írásaink