Krónika

WHO: Kezelhető a himlőhelyzet

A világ már végre kezdett fellélegezni a covid mélypontjai után, de most a majomhimlő kezdi szedni áldozatait. A betegség szokatlan terjedése a leginkább aggasztó.

WHO: Kezelhető a himlőhelyzet
Himlőfertőzés gyanújával vizsgálnak egy indonéz férfit
Fotó: AFP/Andrew Gal

Nincs bizonyíték arra, hogy a majomhimlővírus mutálódott volna – jelentette ki hétfőn Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) himlőfertőzésekben illetékes titkárságának vezetője. A WHO vészhelyzeti programjának alárendeltségében működő titkárság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat- és Közép-Afrikában endémiás fertőző betegség kevésbé hajlamos a változásra. Hozzátette, hogy a fertőzöttektől vett minták genetikai szekvenálása segít majd jobban megérteni a mostani járványt.

A WHO szakemberei mindazonáltal felhívták a figyelmet arra, hogy sok fontos kérdést a vírussal kapcsolatban még nem sikerült tisztázni. Lewis szerint a majomhimlő vírusa általában nagyon stabil szokott maradni. Emlékeztetett arra is, hogy a feketehimlő elleni védőoltások 85 százalékban hatásosak a majomhimlő-fertőzés ellen is. Mint mondta, a vakcinát időközben továbbfejlesztették, a gond viszont az, hogy a feketehimlő elleni oltások már nem állnak rendelkezésre nagyobb mennyiségben, ezért most ki kell dolgozni, hogy különösen mely csoportok szorulnak védelemre.

Andy Seale, a WHO szakértője szerint a fertőzés nemi érintkezéssel terjedhet, de egyszerű érintés is elegendőnek bizonyulhat. Hozzátette, hogy míg a múltban a fertőzés jórészt utazókkal terjedt, nagyon korlátozott körben, a mostani eseteknél más mintázat figyelhető meg. Az elmúlt napokban Észak-Amerika és Európa több országában – köztük az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiá-ban – vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője szerint eddig több mint száz megerősített és fertőzésgyanús esetről tudni. „Ez kézben tartható helyzet” – fogalmazott a szakember.

Kellemetlen, de nem halálos

A majomhimlő egy olyan, vírus által okozott betegség, amely a himlővel azonos családba tartozik, és általában Afrikában terjed. Tünetei lázzal, izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal és fejfájással kezdődnek. A láz kezdete után egy-három napon belül jellegzetes, dudoros kiütés kezd kialakulni – gyakran az arcon kezdődik –, ami átterjedhet a kezekre és a lábakra is. A betegség általában kettő–négy hétig is eltart. A majomhimlő kevésbé halálos, mint a himlő. A nyugat-afrikai típus halálozási aránya kevesebb, mint négy százalék. (FP)

Kapcsolódó írásaink