Krónika

Női rekord a Mount Everesten, magyar hegymászó is sikeres volt

Egy 48 éves nepáli nő, Lakpa serpa múlt csütörtökön, május 12-én tizedszer is felért a Föld legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre, amivel új rekordot állított föl: nála többször egyetlen nő sem mászta még meg ezt a csúcsot.

Lakpa serpa legutóbb 2018-ban járt a 8849 méter magas csúcson – írja a CNN. „Lakpa megdöntötte a saját rekordját, és ő lett az első nő, aki tízszer ért fel a csúcsra” – mondta testvére, Mingma Gelu serpa a Reutersnek.

Egy nepáli turisztikai tisztviselő, Bhishma Kumar Bhattarai is megerősítette, hogy Lakpa serpa elérte a csúcsot. A férfiak rekordját Kami Rita serpa tartja, ő május 7-én 26-odszor mászta meg az Everestet. Az Everest első, 1953-as megmászása óta már 10 657 alkalommal mászták meg a hegyet. A Mount Everestre nem egyszerű feljutni, eddig 311 ember vesztette életét a kísérletek során. A tavalyi, rekordszámú 408 után idén Nepál 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusig tartó csúcsszezonban.

A himalájai országot sokan bírálták az engedélyek magas száma miatt, ugyanakkor az expedíciók évente több száz millió dollárral járulnak hozzá az ország gazdaságához. Magyar hegymászó sikeréről is számot adtak a világ hírügynökégei. Suhajda Szilárd 2022. május 14-én sikeresen elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát. Ahogy mindig, most is mesterséges oxigén használata és teherhordók alkalmazása nélkül mászott. Az alaptáborba tegnap ért vissza – számol be róla a hegymászó Facebook-oldala.