Krónika

Lampedusa szigetére újra migránsok érkeznek

Négy csónak érkezett néhány óra leforgása alatt Lampedusa szigetére, ahol a nyárias időjárásban ismét megkezdődtek a tengeri átkelések Líbia és Egyiptom irányából is - közölte az illetékes kikötői kapitányság vasárnap.

Lampedusa szigetére újra migránsok érkeznek
Lampedusa szigetére újra migránsok érkeznek
Fotó: MH

Kétszázheten kötöttek ki szombat este és vasárnap reggel között.

A legelső csónakkal 53 fő érkezett, a másodikkal 62 személy, akik Egyiptomból keltek útra. A harmadiknak, harmincegy személlyel a fedélzetén, a kikötői kapitányság motoros hajói a nyílt tengeren nyújtottak segítséget. A negyedik vízi jármű „önerőből” kötött ki a lampedusai Favaloro-kikötőben.

Az első egészségügyi vizsgálat után, melynek során tesztelték a partra szállókat, a bevándorlókat a sziget táborában helyezték el. Az eredetileg 250 főre tervezett központban közel nyolcszázan vannak. Az utóbbi években bevezetett gyakorlat szerint a lampedusai táborból karantén-hajókra teszik át őket, majd Szicíliába szállítják, ahonnan szétosztják az embereket az olaszországi befogadó központokba.

A SkyTg24 hírtelevízió helyszíni tudósítói megerősítették, hogy a rendkívül jó idő miatt ismét tömegesen érkeznek migránsok. Hónapokig  tartó szünet után az emberkereskedők ismét használják a Líbia és Lampedusa közötti migrációs folyosót is. Az utóbbi egy héten mintegy ezerháromszázan kötöttek ki az olaszországi partokon, így a májusban érkezettek száma már meghaladja a kétezret.

Január elsejétől mostanáig több, mint 13 ezren érkeztek, ami megegyezik a tavalyi év ugyanazon időszakában mért adattal.

A nyári migrációs hullámra készülve a szicíliai Porto Empedocle önkormányzata arról határozott, hogy a tengerparti strandok egy szakaszát „a migránsok érkezésének” tartja fent, vagyis helyet biztosít a kikötésükhöz. Tavaly nyáron többször előfordult, hogy a bevándorlók a strandolók között értek partot.

A kijelölt helyéken a hatóságok és az érkezőket segítő szervezetek megfelelő módon tudják őket ellátni, vagy akár elsősegélyt nyújtani számukra.

Kapcsolódó írásaink

Migránshullám a déli határon

ĀÖsszesen 324 határsértőt tartóztattak fel, és 204 embert akadályoztak meg a határnál szolgáló rendőrök az ország területére való illegális belépésben csütörtökön – írja a Police.hu