Krónika

Nemzetközi katonai gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon

Az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison Magyarország vezetésével valamennyi R-SOCC (Regional Special Operations Component Command - regionális különleges műveleti komponensparancsnokság) partnerország, így Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtottak végre feladatokat. Részt vettek továbbá katonák Csehországból, Lengyelországból, Romániából és az Egyesült Államokból is. 

Nemzetközi katonai gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon
Sikorsky UH-60 Black Hawk típusú katonai helikopter a Black Swan 2022 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóján a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison
Fotó: MTI/Mészáros János

Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője a helyszínen az eddigi eredmények közül kiemelte: tavaly elérték a „kezdeti műveleti képességet”. A mostani gyakorlat céljának nevezte ennek a tudásnak az elmélyítését. További cél, hogy 2024 végére elérjék a teljes műveleti készenlétet, és 2025-től már készenléti szolgálatba léphessenek.

Elmondta: a három ország - Magyarország, Szlovákia és Szlovénia - területén 12 napon át zajló gyakorlaton több mint 40 különleges műveleti feladatot végrehajtó 715 katona vesz részt kilenc nemzetből.

Szólt arról, hogy a gyakorlat helyszínei Magyarországon alapvetően katonai területekre koncentrálódnak Szolnokon, Újdörögdön, Táborfalván, Szentesen, Várpalotán, Csobánkán, Ócsán, Hajdúhadházon.

A vezérőrnagy hozzátette: a mostani gyakorlaton tizenhárom civil területen hajtottak végre műveleteket. Mint mondta, az is hozzátartozik a képességépítéshez, hogy a gyakorlóterek mellett civil, valós környezetben is gyakorolhattak a katonák.

Azt is közölte, hogy az R-SOCC Szolnokon egy magyar vezetésű nemzetközi törzset állított fel, és onnan vezeti a műveleteket. A végrehajtásban a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái más alakulatok és vezető egységek is jelentős szerepet vállalnak. Új elem, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát is bevonták a gyakorlatba - jelezte.

A gyakorlat csütörtöki záróeseményén a „taktikai házban”, illetve a lőtéren volt bemutató, valamint sérültellátást és ejtőernyős ugrást tekinthettek meg a jelenlevők. Az ejtőernyős ugrásnál a katonák fekete karszalagot viseltek Gál Szabolcs főtörzsőrmester, a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának világbajnoka, a szolnoki helikopterbázis katonája előtti tisztelgés jeleként; Gál Szabolcs április végén szenvedett balesetet gyakorlatozás közben és a héten hunyt el.

Az eseményen mások mellett jelen volt Rob Stephenson, a NATO nemzetközi különleges műveleti parancsnokság helyettes vezetője.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom