Krónika

Kínában még dúl a járvány, vesztegzár alatt Sanghaj

Pekingben kötelező a negatív teszt a tömegközlekedésben

Kína kitart a koronavírus terjedésének teljes felszámolását célzó, szigorú járványügyi intézkedések alkalmazása mellett, Sanghaj után Pekingben is egyre több korlátozással igyekezve útját állni
a fertőzésnek.

Kínában még dúl a járvány, vesztegzár alatt Sanghaj
Megszokott életkép Pekingből: fertőtlenítik a tesztelőközpontokat
Fotó: AFP/Noel Celis

Ugyan Sanghajban az elmúlt napokban folyamatosan csökkent a napi esetszám – szerdán 1487 új fertőzöttről számoltak be az előző napról –, a teljes egészében április eleje óta vesztegzár alatt álló nagyvárosban újabb szigorításokat alkalmaztak. Keddtől a teljes metróközlekedést felfüggesztették, és ismételten felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Pekingben kedden 24 új fertőzöttet azonosítottak, az alacsony esetszám ellenére azonban a kínai főváros több kerületében továbbra is naponta tesztelik az ott élőket, és otthoni munkavégzést, valamint online oktatást rendeltek el. A városban a járvány első, 2020-as megjelenéséhez hasonló hangulat uralkodik: a szolgáltatóhelyek – mozik, edzőtermek, szórakozóhelyek, de még a parkok is – zárva tartanak, az éttermek csak kiszállításra vehetnek fel rendelést, a maszkviselés az utcán is kötelező, a tömegközlekedés még fel nem függesztett járataira 48 órán belül készült, negatív vírusteszteredménnyel engedik felszállni az utasokat.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden fenntarthatatlannak nevezte a kínai járványügyi stratégiát, ám Kínában semmi jel nem utal arra, hogy a hatóságok az intézkedések enyhítését fontolgatnák. Szerda reggel a kínai közösségi platformokon a WHO főigazgatójának állásfoglalásáról szóló videót számos, a járványügyi intézkedésekkel elégedetlen kínai internetező osztotta meg, ám a cenzorok perceken belül elérhetetlenné tették a tartalmat.

Javultak nálunk a heti adatok


Az elmúlt héten Magyarországon 6748 új fertőzöttet azonosítottak, 77 beteg elhunyt. Jelenleg 1015 covidost ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 29-en vannak – írta a Koronavirus.gov.hu május 10-i adatközlésében. A járvány kezdete óta összesen 1 909 948 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 46 343 főre emelkedett.


A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 821 435, az aktív fertőzöttek száma pedig 42 170 főre csökkent. A beoltottak száma 6 407 918 fő, közülük 6 194 102 fő a második, 3 869 067 fő a harmadik, 293 131 fő már a negyedik oltását is felvette. A szennyvíz SARS–CoV–2 örökítőanyag-koncentrációja jelentős csökkenést mutat.
(FP)

Worldometers: eddig több mint 518,666 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 6,280 millióan elhunytak, ugyanakkor csaknem 473, 5 millió a gyógyultak száma. 

Kapcsolódó írásaink

Az oltás biztonságos a terhesség alatt is

ĀAz állapotos nők koronavírus elleni védőoltásának fontosságát hangsúlyozták brit orvosok, miután egy nagyszabású felülvizsgálat megállapította, hogy a vakcinálás nemcsak biztonságos, hanem a halvaszületés kockázatát is csökkenti