Krónika

Az oltás biztonságos a terhesség alatt is

Az állapotos nők koronavírus elleni védőoltásának fontosságát hangsúlyozták brit orvosok, miután egy nagyszabású felülvizsgálat megállapította, hogy a vakcinálás nemcsak biztonságos, hanem a halvaszületés kockázatát is csökkenti.

Az oltás biztonságos a terhesség alatt is
A vizsgálatban száztizenhétezer várandós nő vett részt (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Több mint száztizenhétezer várandós, koronavírus elleni vakcinával beoltott nő részvételével végeztek kutatást a közelmúltban a londoni Szent György Egyetem, valamint a brit Szülésznők és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának kutatói. A The Guardian cikkéből kiderül, a szakértők huszonhárom tanulmányt és vizsgálatot elemeztek, hogy felmérjék a vakcinák biztonságosságát. A nők túlnyomó többsége a Pfizer vagy a Moderna termékét kapta, ezek a második adag után hét nappal 89,5 százalékos védettséget nyújtottak a fertőzéssel szemben. A programban részt vevő nőknél nem volt bizonyíték vetélés, koraszülés vagy egyéb terhességi komplikációk nagyobb kockázatára.

A The Guardian idézte Asma Khalilt, a londoni Szent György Kórház professzorát, aki egyebek mellett azt mondta, a védőoltások nemcsak biztonságosak, de meglepő és pozitív eredmény az is, hogy csökkent a halvaszületések száma. Beszélt arról is, eddig a terhesség alatt felvett vakcinákkal kapcsolatos adatok többsége arról szólt, hogy az magát az állapotos nőt védi a koronavírustól – ám most bizonyíték van arra, hogy a vakcinák a babát is oltalmazzák. A kutatók az eredményeket a Nature Communications című folyóiratban publikálták.

A vakcina nemcsak az anyukát, hanem a kicsit is oltalmazza
A vakcina nemcsak az anyukát, hanem a kicsit is oltalmazza
Fotó: MH

A koronavírus-fertőzés a halvaszületés és a koraszülés nagyobb kockázatával is összefügg. A gyermeket váró nők és csecsemőik védelmének legjobb módja a vakcina beadása – hangsúlyozta Khalil, hozzáfűzve, hogy ha egy terhes nő úgy véli is, hogy nem lesz baja, ha megkapja a fertőzést, a vakcinának akkor is van előnye a baba számára. Edward Morris, a brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának elnöke szerint a tanulmány újabb bizonyítéka, hogy az oltás biztonságos a terhesség alatt, és minden kismamának javasolják a vakcinát és az emlékeztető oltást. A Covid–19 még mindig elterjedt, és ha valaki állapotosan elkapja a vírust, akkor nagyobb a kockázata a súlyos megbetegedésnek – fogalmazott Morris.

Worldometers: eddig csaknem 517,967 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 6,278 millióan elhunytak, ugyanakkor már a 472,751 milliót is meghaladta a gyógyultak száma. A legtöbb új esetet tegnapra virradóan Németországban (83 338), Tajvanon (50 828), Dél-Koreában (49 896), Ausztráliában (47 724) és Japánban (33 664) találták. A legtöbb új áldozatot Németország (166), Oroszország (101), Dél-Korea (62) és Thaiföld (53) jelentette. Eddig a Föld lakosságának 24,3 százaléka kapott három oltást.

Kapcsolódó írásaink