Krónika

Leállított közlekedés, bezárt parkok Pekingben

Parkokat zártak be hétfőn, és teljesen felfüggesztették a tömegközlekedést Peking azon részein, ahol a legtöbb fertőzöttet regisztrálták az elmúlt napokban.

Leállított közlekedés, bezárt parkok Pekingben
A kínai főváros lakosságának jelentős részét korlátozzák a mozgásában
Fotó: AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

A kínai fővárosban a járvány gócpontjaiként jelenleg a keleti részen fekvő Csaojang, valamint a központi részétől délnyugatra található Fangsan kerületeket tartják számon. A mintegy 3,5 millió embernek otthont adó Csaojangban és a vele északkeleti irányban szomszédos Sunji kerületben otthoni munkavégzést rendeltek el, a Peking más részein élőket pedig a fertőzött területek elkerülésére szólították fel.

A tömegközlekedés Csaojangban határozatlan ideig szünetel, és más irányba is felfüggesztettek egyes buszjáratokat, továbbá metróállomásokat zártak le. Hétfőn a Csaojang és Sunji kerületben található parkokat is bezárták. A vendéglátóhelyek és a különböző szolgáltatásokat nyújtó üzletek zömének már a hónap eleje óta szüneteltetnie kell a működését, csak kiszállításra vehetnek fel rendelést, az élelmiszerboltokba pedig csak 48 órán belül készült, negatív vírust-eszteredménnyel engedik be az embereket.

Miközben az április 22. óta tartó járványhullám során Peking teljes lakosságát már három körben tesztelték, a Csaojangban élők számára hétfőn fejeződött be a második, három egymást követő napon át tartó tesztsorozat. A pekingi egészségügyi bizottság hétfői közlése szerint a városban az elmúlt egy nap során negyvenkilenc új érintettet azonosítottak. Április 22. óta ezzel az összes pekingi fertőzéses eset száma megközelítette a nyolcszázat.

Az április eleje óta vesztegzár alatt álló Sanghajban a napi esetszám továbbra is csökkenést mutatott – hétfőn 3947 új fertőzöttről számoltak be, közülük 322 embernél jelentkeztek a Covid–19 tünetei. A vesztegzár feloldásának előfeltétele az lenne, hogy a vírus terjedését teljes mértékben megszüntessék a városban.

Worldometers: eddig csaknem 517,381 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 6,276 millióan elhunytak, ugyanakkor már a 472,171 milliót is meghaladta a gyógyultak száma. A legtöbb új esetet tegnapra virradóan Japánban (40 942), Taivanon (40 304), Ausztráliában (37 775), Dél-Koreában (20 601) és Thaiföldön (6488) találták.


A legtöbb új áldozatot Oroszországban (103), Thaiföldön (55), Dél-Koreában (40) és Japánban (28) regisztrálták. Eddig a Föld lakosságának 66,2 százaléka kapott egy oltást.

Kapcsolódó írásaink