Krónika

Még több halottja lehetett a járványnak

Háromszor többen halhattak bele a világjárványba és a következményeibe a világon, mint amennyit a statisztikákban szerepel.

Még több halottja lehetett a járványnak
India nagyságrenddel kevesebb áldozatról adott hírt
Fotó: AFP/David Talukdar

Indiában például tízszer annyian, mint korábban feltételezték. Múlt év végéig 5,4 millió koronavírusban elhunytat jelentettek a WHO-nak, de most az Egészségügyi Világszervezet azt közölte, hogy a koronavírus szövődményei miatt elhunytakkal együtt ez a szám eléri a 14,9 milliót – számolt be a Reuters. Arról van tehát szó, hogy sokan nem koronavírusban, hanem annak valamely következménye miatt haltak meg, például más betegséggel nem jutottak időben egészségügyi ellátáshoz.

A 14,9 millió halott egy olyan becslés, amihez sok mindent figyelembe vettek. Például hogy a korlátozások miatt kevesebben közlekedtek, így kevesebb volt a halálos közúti baleset is. Azzal is számoltak, hogy több ország már a járvány előtt sem jelentett pontosan a halálozásokról, és szerintük a járvány idején sem kaptak pontos adatokat. Ezzel összefüggésben Indiát hozták fel példának, ahol a WHO szerint 4,7 millióan haltak bele a vírusba vagy a következményeibe, de az ottani kormány szerint csak 480 ezer áldozatot szedett náluk a covid. Samira Asma, a WHO adatelemzési és hatásvizsgálati főigazgató-helyettese arra kéri az országokat, hogy segítsék a munkájukat az eddigieknél alaposabb és szerteágazóbb adatokkal. Ezekre ugyanis szükségük van a világjárvány megfelelő értékeléséhez.

A szervezet szerint arbovírus, vagyis egy rovarról emberre átterjedő kórokozó okozhatja a következő világjárványt – erről ír a Daily Mail. A legnagyobb eséllyel az egyaránt ízeltlábúak, leginkább szúnyogok és kullancsok által terjesztett Zika-vírus, sárgaláz, a Chikungunya-láz és a dengue-láz okozhat világméretű járványt. Ennek oka elsősorban az, hogy olyan trópusi, szubtrópusi területeken fertőznek, ahol csaknem négymilliárd ember él napjainkban. A szakemberek olyan megelőző stratégiákon dolgoznak, amelyek kizárnák, hogy a Covid–19-hez hasonló pandémia megismétlődhessen. Ezért jött létre a Globális Arbovírus Kezdeményezés, amely a rovarok által terjesztett betegségeket követi nyomon. 

Őszre várható az omikronhoz módosított oltóanyag

Legkésőbb szeptemberben engedélyezik a korona­vírus-variánsokra módosított oltóanyagokat – legalábbis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ebben bízik. Marco Cavaleri, az EMA vakcinastratégiájáért felelős egyik vezetője csütörtökön arról beszélt, hogy a gyártók őszre elegendő mennyiségű vakcinát állíthatnak elő – írja a Vg.hu. A Pfizer–BioNTech és a Moderna jól halad a koronavírus-variánsokra, többek között az omikronra módosított oltóanyagok fejlesztésével, már a klinikai tesztelésnél tartanak.
(FV)

Worldometers: eddig csaknem 516 millióan fertőződtek meg, több mint 6,27 millióan elhunytak, ugyanakkor már 470,8 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.