Krónika

Hűtési, fűtési stopot vezetnek be Olaszországban

A középületek után a magánlakásokban is elrendelhetik a takarékossági „termosztát műveletet”

Olaszországban májustól tilos lesz plusz 25 Celsius-foknál hidegebbre állítani a légkondicionálókat az iskolákban és más középületekben, így akarják elkerülni az orosz–ukrán háború miatt is súlyosbodó energiaválságot – írja a Guardian.

Hűtési, fűtési stopot vezetnek be Olaszországban
Az energiaválságot mindenképpen kezelni kell
Fotó: AFP

A „termosztát műveletnek” nevezett energiakorlátozási kezdeményezést az után jelentették be, hogy Olaszország megállapodást kötött Angolával a dél-afrikai országból érkező gázszállítások növeléséről. Így próbálják meg kiváltani az orosz gázt, amely az olaszországi földgázimport mintegy 45 százalékát teszi ki. A légkondicionálással elpazarolt energiá­ról az után alakult ki vita, hogy Mario Draghi miniszterelnök ironikusan szóba hozta, hogy az olaszoknak áldozatot is kellene hozniuk az ukrajnai béke érdekében.

A légkondicionálókra vonatkozó korlátozás május elsején lép hatályba, és jövő év március 31-ig lesz érvényben. A szabályozás arra is kiterjed, hogy téli időszakban a fűtést nem lehet 19 foknál melegebbre állítani. Az egyelőre nem világos, hogyan fogják ellenőrizni az előírások betartását, de a munkaügyi minisztérium ellenőrei az illetékesek ebben, és ötszáztól háromezer euróig terjedő bírsággal sújthatják a határértéket átlépőket. Az intézkedés nem vonatkozik a kórházakra, de később kiterjeszthetik a magánlakásokra is.

Kapcsolódó írásaink

Káros a klímára az LNG

ĀAz Európai Unió cseppfolyósított földgázt előnyben részesítő politikája nemcsak az európaiak pénztárcájára veszélyes, hanem a környezetre is