Krónika

Ötvenötmillió dollárba került egy űrutazás

Elon Musk újabb expedíciója mérföldkőnek számít a kereskedelmi űrhajózásban, mivel a részt vevő magánszemélyek kutatómunkát végeznek a Nemzetközi Űrállomáson

A SpaceX, Elon Musk milliárdos űripari vállalata péntek délután indította útjára a floridai Kennedy Űrközpontból a Crew Dragon űrkapszulát, három üzletemberrel és veterán űrhajós kísérőjükkel a fedélzeten. Az űrhajó 22 óra alatt jutott el az űrben keringő Nemzetközi Űrállomásra.

Ötvenötmillió dollárba került egy űrutazás
Elon Musk űripari vállalata jó pénzért mindenkit felvisz az űrbe
Fotó: AFP/Getty Images/Red Huber

A houstoni központú Axiom Space cég, a SpaceX és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közötti együttműködés által létrejött Ax–1 küldetés mérföldkőnek számít a kereskedelmi űrhajózásban: ugyan többször is jártak már civilek az űrállomáson, a Crew Dragon legújabb küldetése azonban az első, amely magánszemélyeket juttat el oda, hogy kutatómunkát végezzenek.

Az asztronautákat – akik fejenként 55 millió dollárt (19 milliárd forintot) fizettek az útért – Michael López-Alegría, a NASA korábbi űrhajósa kíséri. A legénység tagja még Larry Connor amerikai vállalkozó, akit a küldetés pilótájává képeztek ki, Eytan Stibbe volt katonai pilóta Izraelből, valamint a kanadai üzletember, Mark Pathy.

Miután elérték az űrállomást, és a Crew Dragon sikeresen rácsatlakozott az ISS-re, a négytagú csapat tíz napot tölt el az állomáson, ahol az agyat, a szívsejteket, a rákot és az öregedést vizsgáló kutatásokban vesznek részt az űrállomáson ott tartózkodó három amerikai, egy német és három orosz asztronautával közösen. A Crew Dragon űrkapszula Falcon–9-es hordozórakétája kilenc perccel az indulás után visszaérkezett az Atlanti-óceánon úszó platformra. A pénteki a SpaceX második olyan útja, amelyen magánszemélyeket juttatott el az űrbe.

Kapcsolódó írásaink